Дикме избра близка компания до СИК да изгради язовир

Земеделският министър Мехмед Дикме подписа в сряда договор за предоставяне на концесия върху бъдещия язовир "Раков дол", изравнителен водоем и гравитачна деривация към него. Обектът предстои да бъде изграден, като за изпълнител е избрана компанията "Раков дол проджект" АД, съобщиха от аграрното министерство. Язовирът ще се намира на територията на общините Средец и Созопол, област Бургас.

Той ще покрива нуждите от питейна вода и на поливното земеделие за района на Южното Черноморие.

С подписване на документа започва изграждането на първия по рода си концесионен обект, при който според решение на Министерския съвет от 2002 г. строителните дейности ще се извършват изяло със средства на изпълнителя.


Дружеството "Раков дол проджект" е създадено 2003 година. Собственост е на компаниите "Хидропол България", "Водно стопанство" и "Дагреф консулт", показва справка в "Апис".

Управлява се от чешките граждани Никола Молчан, Ян Тошнар и българите Тодор Ефтимов и Николай Данаилов. От своя страна "Водно стопанство" е акционер в бургаската фирма "Аква системс". Във втората управител е Георги Когелов, който участва заедно с Валери Йосифов в ръководството на "Слънчев бряг холдинг", сочи справката в "Апис".

Йосифов е в борда на директорите на скандалната столична фирма "София сити къмпани". Той е бивш шеф на надзорния съвет на групировката СИК.

От "Раков дол проджект" не бяха открити за коментар. Мнения не изразиха и аграрният министър Мехмед Дикме и неговият заместник Нихат Кабил (който отговаря за проекта). Общата стойност на инвестицията, която се задължава да направи концесионерът, е в размер на 84 млн. евро. Язовир "Раков дол" се предоставя на концесия за максималния предвиден в процедурата срок от 35 години. Договорът влиза в сила в едномесечен срок от датата на подписването му, след като "Раков дол проджект" АД представи банкова гаранция за инвестиционните си задължения. За да получи разрешително за строително-монтажни действия, изпълнителят първоначално трябва да извърши проектиране, след което в срок от 5 години да изгради язовира. Със средствата по инвестицията трябва да бъдат построени водно-електрическа централа, изравнителен басейн и пречиствателна станция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK