Превозите ще поскъпнат заради винетките, но плавно

Автобусните и по-малките товарни транспортни фирми ще вдигнат цените на превозите заради влизането в сила на винетната система от днес. Поскъпването обаче ще е постепенно, като се предвижда гратисен период, за да се адаптират компаниите към новите пазарни условия, съобщи Васил Рангелов, главен експерт на Националния съюз на превозвачите. По думите му браншът е предпазлив по отношение на вдигане на цените заради възможността за нелоялна конкуренция.

Шефовете на големите автобусни фирми "Груп", "Биомет", "Витоша Експрес", "Етап-Адрес", "Юнион ивкони", "Алея" и др. са се събирали през седмицата, за да договорят с колко да се вдигнат билетите по вътрешните линии, съобщиха участници в срещата. Всички са били единодушни, че заради винетките цените трябва да се увеличат. Така от днес с нови цени би трябвало да бъдат маршрутите от София до Стара Загора, Плевен, Свищов и обратно, като увеличението в едната посока е с един-два лева. Заради малки фирми, които и в момента возят на по-ниски цени, не се предвижда увеличение на тарифата по натоварените трасета до Пловдив, Варна и Бургас. Автобусните билети до морето обаче ще поскъпнат с началото на активния туристически сезон, прогнозираха от компаниите. Засега те нямат намерение да увеличават тарифите по международните линии.

Големите товарни превозвачи няма да вдигат цените. Имаме годишни договори с клиентите си и не може да ги променяме при всяка промяна на данъците, казаха от СОМАТ. По-малките фирми, които обслужват дребния и средния бизнес, засега изчакват, но планират увеличение. Оскъпяването на товарните превози неминуемо ще доведе и до поскъпване на някои стоки като хранителните например, смятат превозвачите.


Според изчисленията на съюза на превозвачите с въвеждането на винетната система разходите на транспортните фирми ще се увеличат с 3-4%. Нашите прогнози са, че превозите ще се оскъпят с половин стотинка на един автобусен билет, каза Кристиана Чакърова от Института по транспорт и комуникации. Според изследване на института за тази година предвижданите постъпления от винетките в Изпълнителната агенция "Пътища" са за 40 млн. лева. Тези пари обаче осигуряват само 40 на сто от необходимата сума за поддръжка на цялата пътна мрежа в страната.

Посещението на определени бюра за покупката на винетки и субективната и селективна система за контрол ще бъдат основните трудности за превозвачите при въвеждането на новата система, посочи Васил Рангелов. Винетките за тировете, камионите и автобусите могат да се купуват от днес в централното и областните управления и граничните бюра на агенция "Пътища". Те са хартиени и се печатат при самата продажба, защото включват регистрационния номер на превозното средство. Стикери няма да се печатат до края на годината, защото броят на автомобилите, които сега влизат във винетната система, е малък и този вариант не е изгоден. От 1 януари 2005 г. леките коли и микробусите до 8 места също ще купуват винетки и тогава ще се започне отпечатването на стикерите. Кристиана Чакърова уточни, че още не е задвижена тръжната процедура за избор на фирмата, която ще ги печата. При покупката на винетките няма да има възможност пътният данък, когато е надвнесен, да бъде върнат. Причината е, че едната такса се събира от ИА "Пътища", а другата - от данъчната администрация. Министерството на финансите е поело ангажимент в кратки срокове да връща сумите при такива случаи, увери Чакърова.

През април няма да се налагат глоби за липса на винетки, казаха от ИА "Пътища". КАТ обаче има право да спира за проверки и да отправя предупреждения. От месец май вече ще се налагат и глоби, като за тежкотоварните превозни средства санкцията е 1000 лв., а за автобусите и камионите - 500 лева.

Цени на винетките за 2004 г. в левове

седмичнимесечнигодишни

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Тирове3690500

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Автобуси

Камиони1845250

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK