Енергиен холдинг ще продава централите

Енергийното министерство ще създаде "Електроенергийна консолидационна компания" АД. В нея ще влязат ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Марица изток 2", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Русе изток", АЕЦ "Козлодуй" и фабриката "Брикел". По този начин министерството елегантно ще заобиколи Агенцията за приватизация при предстоящото раздържавяване на централите и ще бъде сложен край на напрежението между двете ведомства.

Екипът на министър Ковачев представи идеята пред парламентарната енергийна комисия. Тя отложи решението си за след Великден, за да се запознае със състоянието на дружествата.

Създаването на холдинга и последващата приватизация на дружествата от него предизвиква апетитите на различни енергийни лобита, тъй като капиталът на структурата ще е няколко милиарда лева и тя ще определя кои проекти ще се изпълняват. Новата компания ще търси външни пазари, ще разпределя средства при обществени поръчки, ще може да участва в сделки за покупка на енергийни обекти в региона. Вероятно в нея ще влязат още мини "Марица изток", "Бобов дол" и открит въгледобив на мини "Перник". Включването им ще зависи от решението дали ще се продават пакетно с централите или не.


Според един от вариантите холдингът ще притежава най-малко 67% от капитала на дружествата, останалите акции ще бъдат продавани от Агенцията за приватизация. Остатъчният пакет може да бъде пуснат на фондовата борса или да се търси стратегически инвеститор.

Друга възможност е холдингът да продава централите, подобно на цигарените и тютюневите фабрики на "Булгартабак холдинг". Средствата от приватизацията могат да отиват в него и после да бъдат инвестирани в проекти. Според закона за приватизация обаче, за да постъпват средствата от продажбата на обособените части в холдинга, то той не трябва да е 100% държавна собственост. В противен случай парите ще отиват в бюджета.

Като принципал на централите мога да взема сам решението, но смятам, че идеята трябва да бъде обсъдена, заяви енергийният министър Милко Ковачев. Според него основната причина за създаването му не е приватизацията на централите, а повишаване на конкурентоспобността им след отпадане на монопола на НЕК върху износа през 2007 г. По думите му предстои Съветът за икономическа политика към правителството да вземе решение по предложението, а приватизацията на централите ще бъде извършена по стратегия. Ковачев смята, че консолидацията ще позволи на компаниите достъп до изгодно финансиране чрез облигационни емисии.

С холдинга целим и успешна приватизация на дружествата, каза директорът на дирекция "Структурна реформа" в енергийното министерство Иванка Диловска. Тя посочи, че например германската компания RWE има дъщерно дружество, което включва централи на лигнитни и кафяви въглища, газови и ядрени централи. Подобен е опитът на испанската "Ибердрола". По думите й новата структура е стратегически ангажимент, заложен в енергийната стратегия.

Холдингът ще е необходим след либерализирането на пазара на електроенергия, каза изпълнителният директор на АЕЦ Йордан Костадинов. През 2007 г. АЕЦ ще изпитва трудности и ще може да разчита на финансовата подкрепа от холдинга дори за обслужване на задълженията си, обясни той. Така той призна, че новата структура въпреки европейските изисквания ще извършва кроссубсидиране. Тя вероятно ще подържа и недостатъчно ефективни енергийни мощности.

Няма да наливаме средства в дружествата, има си закон за счетоводството и това са абсурди, поясни зам. енергийният министър Ангел Минев.

Приватизацията на централите ще се забави, абсурдно е да продаваме холдинга като цяло, каза Димитър Ламбовски от НДСВ, който минава за един от основните критици сред управляващите на енергийния министър. Според него холдингът трябва да бъде листван на международните и българската фондови борси, като по този начин се събират средства за увеличаване на капитала му. Той изрази опасения, че предложенията противоречат на закона за приватизация. Законът за приватизация трябва да бъде променен, заяви Димчо Димчев от НДВС. Колегата му Димитър Пейчев смята, че идеята трябва да бъде обвързана с предстоящото преструктуриране на НЕК. За създаването на холдинга трябва да бъде приет специален закон, какъвто имаше при създаването на БКК, каза Евгени Чачев от новата парламентарната група на Иван Костов. Рамадан Аталай от ДПС подкрепи идеята, но с условие да се даде законова рамка на предстоящата приватизация.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK