“Жити” ще патентова нов вид пирон

Русенската компания за производство на гвоздеи и телени изделия "Жити" е задвижила процедурата за патентоване на нов вид пирон. Това съобщи за "Дневник" изпълнителният директор на дружеството Иван Бенков. Той обясни, че изделието е с квадратно-винтово тяло с напречно квадратно сечение, като по винтовете на тялото му са оформени периодично повтарящи се канали с триъгълен профил.

"Авторите на разработката твърдят, че това е най-силният гвоздей, който някога е произвеждан. Изделието има с 65 % по-високи якостни качества от своите еквиваленти. Така например за изваждането на най-често използваните пирони от дървесина е необходима сила от порядъка на 560-580 нютона. При новото изделие за същото действие е нужно усилие от порядъка на 900-940 нютона", каза още Бенков и уточни, че гвоздеят е разработен от колектив на Русенския университет, ръководен от заместник-ректора Велико Иванов.

Според създателите на новия тип гвоздей изделието е подходящо за строителството на жилища от дърво, дървени мостове и при облицоване на плавателни съдове. От дружеството са готови да започнат серийно производство веднага след като направят проучване на пазара и определят подходящи производствени обеми.


Според изпълнителния директор на предприятието "Жити" е преодоляло кризата от 2002 г. и е приключило 2003 г. с 1.1млн. лева печалба. През 2002 г. за първи път от десетилетия насам русенското предприятие приключи със загуба. "През 2002 г. конюнктурата в бранша ни се промени изключително негативно и това, че приключваме тази година с печалба, е резултат на много усилия и съвкупност от оздравителни мерки", твърди Бенков. Преди около две години цената на основната суровина, използвана от "Жити", се повиши рязко с около 60%.

Новата цена на метала, внасян от Украйна, оскъпи продукцията на русенското дружество и доведе до загуба на част от американските му пазари. От 1992 г. насам 35% от експорта на "Жити" беше насочен към задокеанската страна.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK