Петър Миланов:Охранителният бизнес предстои да се окрупнява

------------

"АСО-Пирели" ЕООД е създадено през 1993 г. като дружество за охрана и сигурност. Управител на компанията от учредяването й е Петър Миланов.

В: Г-н Миланов, как оценявате новия Закон за охранителната дейност, който влезе в сила от края на март? Изгладени ли са в него проблемите, които съществуваха досега?


- Според мен в новия закон вече всички неясноти са изчистени. Досега дейността на фирмите от охранителния бранш се регламентираше от наредба. В работата по закона се включиха представители на двете асоциации и на МВР, което също допринася за качеството на закона. Ползван е и европейският опит при изготвянето му. В глава "Взаимодействие" в него са посочени и конкретни срокове, в които трябва да бъде създаден консултативен съвет. В органа ще участват зам.-директорът на Националната полиция и представители на асоциациите. Регламентирани са условията за работа, правомощията на съвета и смятам, че неговите функции ще бъдат изключително важни, особено като се има предвид, че той ще осъществява връзката между МВР и частните охранителни компании. В този смисъл колкото повече представители на бизнеса има, толкова по-добри ще бъдат и правилата за работа.

В закона за частната охранителна дейност са регламентирани много точно и ясно правата и задълженията на охранителните фирми. Ясни са и правилата по задържане на нарушителите и предаването им на органите на реда.

Тук възниква въпросът дали охранителите няма да надвишат правата си и да малтретират престъпниците. Не смятам обаче, че някой ще постъпи така, защото никоя фирма няма да си позволи да злоупотреби с властта, която й е отредена, защото законът предвижда сериозни санкции при подобни нарушения и това би довело до увреждане на имиджа й.

В: Каква е позицията ви относно новия Закон за обществени поръчки?

- Мисля, че промените в закона ще се отразят благоприятно на бизнеса, ако, разбира се, има добронамереност и законът се спазва. Тройно по-високите прагове (за строителство - над 1.8 млн. с ДДС, за доставки - над 150 хил. лв. и за услуги - над 90 хил. лв.) също са знак за приближаване към европейската практика, макар че, дори и да искаме, не можем толкова рязко да си позволим да повишим тези граници до степените на ЕС, които са пет пъти по-високи. Новият закон ще дава възможност на възложителите след приключване на конкурса на своя отговорност да сключат предварителни договори за изпълнение на поръчката, без да се допуска разтакаването с години на процедурата. Въпросът е и как ще се структурира и доколко ще изпълнява заложените й контролни функции Агенцията по обществените поръчки.

Разбира се, остава и възможността за съдебен контрол, но при предварителното подписване на арбитражно споразумение от страните в процедурата или при обжалване пред районните съдилища до три месеца ще има решение. Тогава проблемите за възложителя ще са много по-големи, той ще трябва да плати неустойки, да прецени действията си и като цяло за предотврати подобен изход.

В: Какви са резултатите на компанията за 2003 година?

- Отчетохме един много сериозен ръст на продажбите от 42% за 2003 г. спрямо предходната година. В стремежа си да бъдем открити още в края на март публикувахме всичките си финансови резултати на своята интернет страница. Вече изплатихме и задълженията си към държавата, включително и данък печалба. По този начин печелим доверието на институциите и на клиентите си. За този рекорден за нас ръст на продажбите повлия стратегията ни спрямо новите услуги, които пускаме на пазара. Идеята ни е колкото се може повече хора да могат да се възползват от тях, т.е. да са публични и достъпни. Именно успехът на стратегията помогна за тези добри резултати.

В: Кои са най-търсените ви услуги?

- Традиционно най-търсена остава физическата охрана - както в столицата, така и в страната. Висок интерес проявяват потребителите и към системите за контрол на достъпа и сигнално-охранителни системи, включително сигнално-охранителна техника и пожароизвестяване. След участието си в изложението Security 2004 направихме анализ на търсенето и отчетохме засилен интерес към защитата на дома. Другата положителна тенденция е промяната в мисленето на българина. Той вече мисли превантивно, не е необходимо да се случи нещастие в дома, магазина или офиса му, за да реши да внедри система за сигурност, а се стреми да предотврати кражбата. Друга причина за повишеното търсене на охранителни услуги е това, че те станаха общодостъпни, хората оцениха спада в цените и се възползват от него.

В: Какъв е обемът на инвестициите ви за 2003 година?

- Не мога да се ангажирам с конкретни числа, но цялата ни печалба се реинвестира в бизнеса. Инвестираме най-вече в технически средства - софтуер, автомобили, оръжие, боеприпаси, които ще допринесат за развитието на компанията. Във всички случаи обемът на вложенията за миналата година е в милиони левове.

В: С какво са свързани краткосрочните ви планове?

- Новото, което възприемаме от април 2004 година, е една нова схема на управление и организация на дейността. Тя е насочена към синхронизиране с европейската практика в този вид дейност. Това се налага с оглед на приближаващите срокове за интегрирането ни към Европейския съюз. По този начин управлението ни ще стане разбираемо и прозрачно за служителите. От друга страна, целта е оптимизиране на работния процес, намаляване на разходите и повишаване на печалбата. Ще преминем и към сертифициране на самата дейност по ISO до края на годината, като ще сме първата българска компания, сертифицирала охранителната услуга. Досега имахме само сертификати за техниката, която ползваме.

След въвеждането на новата схема ще трябва да мине известно време, докато се адаптират служителите и работниците ни, защото тя носи много повече права, задължения и отговорности. Сигурен съм обаче, че след това резултатите ще бъдат само от полза за бизнеса. Ползвали сме опита на консултанти и експерти от Европа, защото според нас не е необходимо да експериментираме. Хората вече са преминали по този път, като са отстранили грешките и дефектите и сега ние ще ползваме чуждата практика. По този начин ще можем да развием печеливша стратегия и за много по-кратки срокове да достигнем нивото на европейските компании от този бранш.

На базата на психологически изследвания и специални тренинги направихме оценка на ефекта от промените в структурата и на степента на адаптация към промените върху персонала ни. Тепърва започваме да въвеждаме програмата, но по-важно е хората да почувстват промяната в себе си, за да могат да се приспособят към новите условия.

В: Досега участвали ли сте в международни търгове и конкурси и имате ли връзки с чуждестранни контрагенти?

- Все по-чести и задълбочени са контактите ни с компании от чужбина. По линия на Националната асоциация на лицата и сдруженията, извършващи частна охранителна дейност (НАЛСИЧОД). Имаме и връзки с германската, испанската и руската асоциация на охранителния бизнес. Интересуваме се какво се случва на този пазар в Европа, защото както в повечето сектори, така и в нашия, се наблюдава влиянието на глобализацията. В страната има нереално голям брой охранителни фирми, така че не е възможно да се избегне световната тенденция към окрупняване на сектора.

В най-скоро време предвиждам и обединяването на двете асоциации на охранителния бизнес - нашата и Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана (НАФТСО), защото те имат общи интереси и цели.

В: Смятате ли, че системите за видеонаблюдение на работното място е вмешателство в личната свобода на служителите?

- Не, разбира се. Всички сме свидетели как в кина, театри, супермаркети има монтирани камери. Цялостната охранителна дейност все повече ще разчита на видеонаблюдението. Мерките за сигурност трябва да се завишат. Подобна система за наблюдение на служителите може да се приеме в контекста на зачестилите напоследък терористични актове и това е чисто защитна схема, прави се единствено от съображения за сигурност.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK