Инвеститорите в акции спечелиха над 10% от началото на годината

И през тази година инвестициите в акции се оказват най-доходоносното вложение във финансови инструменти. От началото на годината до понеделник индексът SOFIX на Българската фондова борса отбеляза повишение от 10.18%, което е равно на над 37% на годишна база. Ръстът от миналия април досега пък достига внушителните 119 процента. За сравнение - ипотечните банкови облигации, които са на следващото място по този показател, се търгуват при доходност от 5-6% в зависимост от срока до техния падеж. Още по-ниска, в рамките на 4-5%, е средната годишна лихва от срочните банкови депозити.

Разликата между акциите и дълговите книжа става все по-осезаема през последните две седмици, след като борсовият индекс се покачва за осем поредни дни. Нивото му в понеделник достигна 493.51 пункта при 447.93 точки в началото на годината. Оптимизмът се дължи най-вече на положителните очаквания за продажбата на заводите от структурата на "Булгартабак холдинг". Прогнозите, че цените на фабриките в София и Благоевград ще са близки до нивата, на които се сключиха сделки в Сърбия, покачиха рязко техните котировки. Не случайно именно акциите на двата завода са сред рекордьорите на фондовата борса. Ако някой е вложил 1000 лева в "Благоевград-БТ" на 5 януари, то понеделник стойността на неговата собственост се е повишила до 1800 лева. За същия период книжата на "София-БТ" са поскъпнали с 53 процента. Ако пък вземем движението на SOFIX от пролетта на 2001 година насам, излиза, че повишението му е 6 пъти. Това е доста повече от ръста в цените на недвижимите имоти, които са най-популярната дългосрочна инвестиция на българина.

Напълно нормално е доходността на вложенията в акции да е по-висока, отколкото при депозитите и облигациите, тъй като и степента на риск е много по-голяма. Огромният скок в България за последните три години се дължи на много ниската база на фондовия пазар тогава. Ясно е и че ръстът не може да се запази в същите темпове. Според повечето анализатори на пазара отсега нататък той ще бъде много по-плавен. Все пак изследванията в международен мащаб показват, че дългосрочно акциите са най-печелившата финансова инвестиция.


Мнението на брокерите на фондовата борса също е, че покачването на индекса ще продължи, но не със същите темпове. "Важни за пазара ще бъдат новините около приватизацията на "Булгартабак" и БТК", каза Светозар Абрашев от "Първа ФБК". Той очаква изостаналите от общия ръст на борсата дружества да наваксат. Това означава, че потенциалът през следващите месеци ще бъде на страната на компании като "Албена", ДЗИ, ЦКБ, "Софарма" и "Слънчев бряг". Абрашев смята, че пазарът има нужда от нови големи дружества, които да поддържат интереса към него.

Красимир Атанасов от "Елана" е на мнение, че за момента "Булгартабак холдинг" има по-добър потенциал от дъщерните му дружества в Благоевград и София. Неяснотите около неговите акции обаче също са повече, тъй като не се знае колко от продажните им цени ще се разпределят като дивидент между акционерите на холдинга и кога ще стане това. Атанасов очаква по-добри данни за продажби и печалба за "Биовет" за първото тримесечие на годината и оттам подобряване на котировките му. Според него "Софарма" също ще покаже добри резултати за периода, което е необходимо, за да оправдае рязкото поскъпване на цената в последно време.

Финансовите отчети за януари - март ще са главният двигател на цените на акциите в краткосрочен план. Те трябва да бъдат публикувани на сайта на фондовата борса до края на април, тоест, до края на следващата седмица. Затова и сегашният период ще бъде доста натоварен откъм новини, при положение че на борсата се търгуват над 350 компании. Другото събитие, което започва от днес, е предлагането на държавните акции от "Петрол" и "Лукойл Нефтохим". Цената на дистрибуторът на горива спадна с около 30% през последните два месеца, заради предстоящата продажба на 2 млн. книжа. Абрашев обаче не очаква да има сериозно влияние на държавното предлагане върху стойността на акциите на двете дружества. Красимир Атанасов пък смята, че котировките на "Нефтохим" ще се възстановят по-бързо, отколкото на "Петрол".

И според Радослав Рачев от "Булброкърс" едва ли ще очакваме спад на цените след достигането на рекордни резултати на компаниите от индекса SOFIX. Според него оттук нататък ще сме свидетели на постепенно приближаване в показателите на различните дружества и най-вече на коефициента цена - печалба. Засега по него отстъпват акциите на "Биовет", ЦКБ, "Оргахим" и "Неохим", които може да наваксат занапред. Николай Мартинов от "Карол" също застъпва тезата, че лидерите по поскъпване в последно време ще отстъпят водещото място по доходност на компании, които засега остават малко встрани от инвеститорския интерес. Такива са "Албена", "Оргахим" и "Лукойл Нефтохим" (но след продажбата на държавния дял).

Оттук нататък интересът към фондовата борса ще се насочи и към излизането на нови емисии на пазара. Още не е сигурно дали 20% от капитала на БТК ще се листват на пазара до края на годината, или в началото на следващата. Същото се отнася и до БМФ. До 2-3 месеца акциите си ще започнат да предлагат и няколко инвестиционни дружества от отворен тип, които са организирани по подобие на популярните на Запад взаимни фондове. Хората ще могат да влагат парите си в тях и да разчитат на професионализма на техните мениджъри при управлението на средствата им.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK