"Златни пясъци" АД инвестира 11 млн. евро в едноименния курорт

Инвестиционната програма на "Златни пясъци" АД за 2004 година възлиза на 11 млн. евро, съобщиха за "Дневник" от дружеството. Компанията притежава шест хотела и инфраструктурата в комплекса - ВиК, електрическата мрежа, пътища и пешеходни алеи. Освен това е собственик на водния комплекс "Акваполис", търговски обекти, ресторанти, вилни селища и къмпинги, спортни игрища, както и концесията върху плажната ивица. Инвестираните средства през тази година са собствени и кредити, обясниха от дружеството.

По-голямата част от тях - 8 млн. евро, са предназначени за изграждането на новия петзвезден хотел "Адмирал" в курорта (на мястото на най-стария хотел в комплекса - "Родина"). Базата се намира в центъра на Златни пясъци, на първа линия до плажа. Първите туристи в нея ще пристигнат на 30 май. Основно ще отсядат германци, англичани и руснаци.

Хотелът ще бъде на седем етажа и ще разполага общо с 618 легла, разпределени в двойни стаи и апартаменти. Помещенията са с балкони и ще бъдат оборудвани с телефон, телевизор, интернет връзка в някои от тях, мини бар и др.


Към хотела ще има два басейна - открит и закрит, два ресторанта, бар и виенски салон, магазини, три модерно оборудвани конферентни зали, подходящи за бизнес- и конгресен туризъм. Освен това ще предлага възможности за балнеология и ще има спортно-възстановителен център.

Останалите средства "Златни пясъци" АД инвестира в разширяването и модернизацията на три от най-големите басейни в курорта, които се намират в непосредствена близост до морето, на крайбрежната алея - "Делфин", "Родина" и "Сирена".

Също така изцяло се променя крайбрежната алея от новия хотел "Адмирал" до хотел "Берлин", която се разширява с два метра без асфалт. Тя е с нови модерни настилки, декоративна растителност и ефектно вечерно осветление с цел да се превърне в още по-атрактивно място за отдих и развлечения. Дружеството премахва многобройните щандове и сергии по алеята и на тяхно място ще се изградят два модерни търговски центъра. Амбициозният проект ще бъде напълно реализиран през 2005 г.

Нетната печалба на "Златни пясъци" АД за 2003 г. е 1.655 млн. лв. спрямо 1.62 млн. лв. през 2002 г., показва счетоводният отчет на дружеството, предаден на фондовата борса. Нетните приходи от продажби намаляват с повече от 24% до 16.872 млн. лв. през 2003 г. През 2002 г. нетните приходи от продажби са били 22.423 млн. лв. Приходите от услуги са 11.577 млн. лв. през 2003 г. и намаляват незначително спрямо 2002 г., когато са били 11.789 млн. лв. Като цяло приходите на дружеството през 2003 г. са 17.445 млн. лв.

-----------

През новия летен сезон част от атракциите в Златни пясъци ще бъдат орязани. На територията на курорта вече няма да се дават под наем файтони, соларни таксита, рикши, мотопеди, велосипеди и електроролери. Това предвижда новата транспортна схема, одобрена наскоро от обществения съвет по туризма, от РДВР - Варна, и от кмета на Варна Кирил Йорданов. Схемата предвижда създаване на три зони. Първата обхваща централната алея и е пешеходна. По нея ще се допускат само автобуси за трансфер на туристи. Около 50% от пътната мрежа ще бъде еднопосочна. Така ще се увеличат местата за паркиране, а рискът от пътни произшествия ще се намали. Двупосочните пътища са изнесени предимно в крайната част на курорта и по тях ще се прави връзка с еднопосочните. Схемата осигурява безпрепятсвен достъп до всички хотели в курорта. Влизането и излизането в Златни пясъци ще става през четири контролно-пропускателни пункта. Те са оборудвани със система за почасово следене на влизащите и излизащите коли.

Още от Компании

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK