"Дънди прешъс металс" ще вложи $150 млн. в добива на злато и мед в България

Канадската компания "Дънди прешъс металс инк." възнамерява до края на 2006 г. да инвестира около 150 млн. долара в добива на мед и злато от находищата край Челопеч и Ада тепе, Крумовградско. Това обяви президентът и управляващ директор на "Дънди прешъс металс инк." Джонатан Гудман, който пристигна у нас. Досега компанията е работела като инвестиционо дружество от затворен тип, но на последното си общо събрание през април акционерите са решили да се преобразуват в производствена компания.

През 2003 година "Дънди прешъс металс инк." закупи мажориарния дял в "Челопеч майнинг" от "Наван майнинг". През февруари шефовете на дружеството подписаха с Министерството на икономиката допълнително споразумение към договора за концесия за добив на подземни богатства край Челопеч, като обещаха да инвестират 18 млн. долара в подземни работи до края на 2008 г. Концесията беше дадена на предишния собственик през 1999 г. и е за 30 години.

Извън концесионния договор канадската фирма планира допълнително да вложи значителни средства в производство, така че след 2-3 години концентратът да се преработва в България, обясни и изпълнителният директор на "Челопеч Майнинг" Лоранс Марсланд.


В момента концентратът се изнася за Китай, Перу, Филипините и Канада, където има предприятия за преработка на руди с голямо съдържание на арсен. Инвеститорите предвиждат да внедрят и нова технология, която значително ще намали съдържанието на цианид в производството. След 2006 г. годишно се очаква в България да се произвеждат по 150 хил. тройунции злато.

През 2003 година новият собственик е вложил около 10 млн. долара за погасяване на дългове, за счетоводен одит и инвестиционно проучване в рудника. Според експертите добивът може да продължи до 30 години, затова и инвестициите са значителни. Чрез другите си дружества канадската компания проучва още девет находища около Крумовград.

Коментари (0)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK