“Аркус” - Лясковец, подписа договор за $30 млн. с арабска фирма

Лясковският военен завод “Аркус” е подписал договор за износ на стойност над 30 млн. долара. Това съобщи директорът на фирмата Банко Банков. Той каза също, че поръчката е получена след участие в конкурс на военното министерство и е за арабска държава, но не уточни за коя. В конкурса са се надпреварвали четири руски, швейцарска и българска фирма. Според Банков това е най-голямата сделка, сключвана през последните години в оръжейната ни промишленост.

“Аркус” е единствената оръжейна фирма в страната, която преди около два месеца е подписала и договор с Пентагона. Това е станало възможно след посещения на американски военни специалисти във фирмата, които са одобрили част от продуктите.

"Аркус" беше едно от дружествата в структурата на "Металхим холдинг" заедно с "Трема" - Трявна, и ВМЗ - Сопот. През 1999 г. то беше приватизирано от РМД "Аркус - България". РМД “Аркус” купи 55% от военния завод за 12 млн. долара. Сега предприятието търгува със 112 партньора от 75 страни. От 1999 г. до сега дружеството отчита печалба. Оборотът на “Аркус” през 2003 г. е бил 26 млн. лв., за тази година е предвиден обем на продукцията за 50 млн. лв. През 2003 г. дружеството е внесло 3 млн. лв. данък печалба. В момента в завода и неговите поделения работят около 3 хил. души. През март тази година “Аркус” получи новата версия на натовския сертификат АКАП 110, версия 2110. Заедно с това заводът за трети път беше ресертифициран по американския стандарт за качество ISO 9001:2000.

Военният завод в Лясковец откри частна гимназия във Велико Търново през май миналата година. В училището до момента са вложени един милион долара. През 2002 г. компанията е купила стара сграда в болярския град и я е ремонтирала основно. Учебното заведение е официално лицензирано от Министерството на образованието. Училището ще привлича младежите с модерни класни стаи и две компютърни зали със съвременна техника. Сред предлаганите екстри са климатици в стаите и постоянен достъп до интернет. Капацитетът на базата е 250 ученици. Обучението струва 3000 евро на година. Първите 40 ученици с най-висок успех - 20 момичета и 20 момчета, ще плащат половината от тази сума.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK