"Овергаз" започва газификация на Варна

"Овергаз" започва газификацията на централната част на Варна и ще вложи над 20 млн. евро до 2013 г., съобщиха от дружеството. Компанията притежава мажоритарния дял във "Варнагаз" АД, където 34 на сто се държат от местната община.

Смесеното дружество има лиценз за газифициране на районите "Одесос", "Приморски" и курортните комплекси Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена. Лиценз за останалите три района на морската столица има "Примагаз" АД. Инвестициите ще бъдат насочени към изгражданета на 309 километра мрежа, от които през 2004 г. ще бъдат изградени 55 километра.

Проучванията на "Овергаз" показват, че потенциалните клиенти са около 40 000 домакинства, 30 промишлени предприятия и около 600 административни сгради.


Изчисленията на компанията сочат, че при замяната на досега използваните енергийни източници с природен газ вредните токсични емисии ще намалеят с 2500 тона годишно. Само за една година икономиите от замяната на традиционните горива с природен газ ще бъдат над 25 милиона лева.

Неотдавна общинският съвет във Варна обсъди възможността да продаде дела си в дружеството и затова комисията по собственост и стопанство трябваше да направи анализ доколко участието на кметството в дружеството е ефективно.

Дотогава от ръководството на "Варнагаз" увериха, че продажбата на акциите няма да попречи на газификацията на града. Ако общината остане акционер, трябва да внася своя дял от инвестициите или като парична вноска, или като апорт на активи. В противен случай делът й ще бъде намаляван с всяко увеличение на капитала на дружеството. Досега "Варнагаз" е инвестирала 700 000 евро за проектни дейности. Компанията все още не е сключила договор за доставка на газа с "Булгаргаз".

Газификацията на Св. св. Константин и Елена ще започне през 2005 г., а на Златни пясъци - година по-късно.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK