Договорът за тока на"Хорайзън" с НЕК се отлага

Американската компания "Хорайзън", която ще изгражда мощност за комбинирано производство на топлинна и електроенергия в ТЕЦ "София", се надява да подпише дългосрочен договор за изкупуване на ток от централата с НЕК до края на юли. Това обяви вицепрезидентът на компанията Брус Хейл.

Плановете на компанията предвиждаха договорът да бъде подписан до края на март, което не се случи.

Новата централа ще е с мощност 100 мегавата. Срокът на договора за изкупуване на енергията ще е за пет години с опция за удължаване с още пет години. Исканията на инвеститора са той да покрива 12-годишния срок на експлоатация на централата.


За първите 50 мегавата американската компания ще получава преференциална цена от НЕК, както изисква енергийният закон, а останалите ще са пазарно определени.

Цената на електроенергията ще се променя всяка година и ще се изчислява по формула според инфлацията и цените на природния газ, с който ще работи новата централа.

Природният газ заема около 50% от експлоатационните разходи. НЕК смята, че мощността трябва да е по-малка заради натоварването на системата, а "Топлофикация" при по-големи мощности ще трябва да инвестира в преносната система.

"Хорайзън" вече сключи договор за изкупуване на топлоенергията от "Топлофикация", чийто срок е също пет години.

Компанията твърди, че цената е по-ниска в сравнение със сегашната себестойност на топлинната енергия.

Финансовото приключване на проекта ще стане шест месеца след като бъде подписан договорът с НЕК, каза още Хейл. Според него интерес за финансиране на проекта проявяват световни търговски банки като "Париба", "Райфазен" и "Ситибанк".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK