“Интериор глас” възстановява производството на завода за стъкло в Елена

Дружеството “Интериор глас” е вложило над 2 млн. лева, за да възстанови производството на завода за стъкло в Елена. Това съобщи управителят на фирмата Иван Славов. Той уточни, че първата ванна пещ ще заработи на 1 юни. Капацитетът й е 3 млн. бутилки месечно.

В края на миналата година “Интериор глас”, чиито собственици са Атанас Стоянов и Марин Кръстев, купи 80% от капитала на еленския завод, който не работи вече четири години. До появата на “Интериор глас” предприятието беше във владение на холдингите “Северкооп гъмза” и “Св. София”, които държаха съответно 34 и 24% от капитала му. За последните години заводът за стъкло натрупа над 1.2 млн. лв. дългове за заплати, осигуровки, електроенергия, вода и към доставчици.

През 2003 г. Агенцията за държавни вземания (АДВ) обяви за продан “Интериор”. Дълговете на дружеството трябваше да се покрият с продажбата на 28 обекта и активите в тях. Според баланса на фирмата в имуществото й има сгради и съоръжения за 1.9 млн. лв., както и 144 дка земя. Варненското дружество “Акасмар” (което се преименува в “Интериор глас”) спечели търговете, обявени от АДВ.


От декември 2003 г. досега в завода тече ремонт, като основно се работи по газохранилището и газопреносните мрежи. Извършена е смяна на компресорите, с което енергийните разходи са намалели многократно. С ремонта на газовата инсталация пък ще ограничат и вредните газове и ще се подобри екологичната обстановка в района. През април Централна кооперативна банка, клон Велико Търново, отпусна кредитна линия на предприятието в размер на 1.5 млн. лв. Заемът ще се използва освен за извършване на ремонтни работи и за закупуване на суровини. Той ще бъде погасен за две години.

“Интериор глас" ще запази производството на амбалажно стъкло. Според Славов в момента на вътрешния пазар има дефицит на амбалаж. Предприятието се е договорило да покрива изцяло нуждите на винзаводите в Сухиндол и в Добрич. През декември ще заработи и втората ванна пещ. До края на юни работните места в завода ще нараснат на 150, а до края на годината до 240.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK