Започва категоризация на плажове и ски писти

Всички плажове и ски писти в страната вече подлежат на задължителна категоризация. Това е записано в поправките на Закона за туризма, които наскоро излязоха в Държавен вестник. Плажовете ще се определят в категории А, В и С, а ски пистите ще бъдат зелена, синя и червена. Те ще се дават в съответствие с минималните задължителни изисквания за обезопасеност, информационна обезпеченост, спазване на санитарно-хигиенните норми и предлаганите туристически услуги. Категориите ще бъдат безсрочни. Организирането, функционирането, поддържането, контролът и самото категоризиране ще се уреждат в наредби на Министерския съвет.

Предстои министърът на икономиката да предложи наредба за плажовете съвместно с министрите на регионалното развитие, младежта и спорта, околната среда и водите и на здравеопазването. Когато към датата на нейното влизане в сила има подписани договори за концесия, директно морските ивици ще получават категория С по право, без да е необходимо подаване на заявление. За да се вземе по-висок клас, ще трябва да се изпълнят изискванията на поднормативния акт. Подобна наредба ще излезе и за категоризирането на ски пистите. За нея становища трябва да предоставят същите ведомства, но министърът на здравеопазването е заменен със земеделския министър. Когато към датата на влизане в сила на наредбата има подписани договори за предоставяне на концесия, ски пистите ще получават категория "зелена" по право, без да е необходимо подаване на заявление. За да се вземе по-висок клас, ще трябва да се спазват по-строги критерии.

Асоциацията на концесионерите на морски плажове в България отдавна иска да се смени методиката за изчисляване на концесионните такси. Според организацията с всяка година таксите се увеличават драстично, тъй като са неправилно обвързани с минималната работна ръка. Разходите и изискванията, свързани с доброто поддържане на плажовете, постоянно нарастват, а приходите и печалбите ни намаляват и няма да издържим дълго на тази ситуация, обясняват от асоциацията. Нейните членове настояват концесионните такси да се плащат според категорията на плажа и да са обвързани с инфлацията.


Процедурите за категоризиране на плажовете и ски пистите ще се откриват след подаване на заявление от лицето, което ще предоставя туристически услуги на тях. Те ще се провеждат от специална комисия по категоризиране на туристически обекти към Агенцията по туризъм, която се предвижда да бъде създадена. В комисията ще участват с равен брой гласове представители на министерствата на икономиката, регионалното развитие и благоустройството, земеделието и горите, околната среда и водите, на младежта и спорта и Агенцията по туризъм, от една страна, и такива от национално представените туристически сдружения и други юридически лица с нестопанска цел, имащи отношение към развитието на плажовете и ски пистите. За национално сдружение ще се признава юридическо лице с нестопанска цел, което обединява фирмите, извършващи туристическа дейност, в най-малко 33% от категоризираните обекти.

Категория ще се прекратява по искане на лицето, което е собственик или концесионер, при обявяване в ликвидация или несъстоятелност и при системни нарушения.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK