За пътя до ГКПП "Рудозем" бяха подадени 14 оферти

Четиринадесет консорциума подадоха оферти за изпълнител за изграждането на подходния път към ГКПП "Рудозем", съобщи Изпълнителна агенция "Пътища". Отварянето на предложенията е станало публично на 7 юни. Очаква се процедурите за избор на строител и надзорник да приключат до есента.

Българските фирми са най-много сред участниците. Останалите кандидати са компании от Турция, Гърция, Италия, Испания и Австрия. Най-ниска цена от 6.922 млн. евро с 2% отстъпка е дал консорциум "ПМП - Рудозем", в който влизат българските компании "Пътстрой - 92", "Минстрой холдинг" и "Пътища".

След него са два джойнт венчъра с близки цени. Единият е "Рудозем - Ксанти", в който влизат гръцката "Афой Месохорити" и българските "Пътно строителство" и "Пътперфект". Те са предложили 7.515 млн. евро с 6.98% отстъпка. Другият джойнт венчър "Рудозем", в който са австрийската "Щрабаг" и българските "Инжстрой" и "Виастройинженеринг", дава 7.553 млн. евро с 8% отстъпка.


Проектът предвижда строителство на подходен път към новия ГКПП "Рудозем" между България и Гърция. Новото шосе е продължение на съществуващия път Рудозем - Чепинци - Ксанти.

Отсечката е дълга приблизително 10 км, а ширината й е от 7.5 до 10.5 метра. Проектната скорост за движение на автомобилите е 60 км/ч. Ще бъдат построени още множество кръстовища, строителни съоръжения и водостоци. Пътната част включва също строителни работи по отводняване, маркировка, предпазни огради, мантинели, знаци, тротоари. Срокът на строителството е две години, а гаранционният период една година.

Проектът е част от програма ФАР Трансгранично сътрудничество с Гърция. Финансира се от ФАР и националния бюджет, като общата стойност е близо 11 млн. евро.

Основната цел е да се улесни и стимулира развитието на икономическото и търговското сътрудничество между България и Гърция.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK