Загубата на "Поморийски солници" е 77% от приходите й

"Поморийски солници" е сред дружествата, които предизвикват сравнително голям интерес по време на шестия централизиран публичен търг на фондовата борса. Въпреки че списъкът за раздържавяване срещу компенсаторни инструменти все още не е публикуван в Държавен вестник, той е достъпен за заинтересованите на сайта на борсата.

От дружеството се продават 427 924 акции на минимална продажна цена малко над 890 хил. лева, като не се допуска използването на непарични платежни средства.

Трябва обаче да се отчете и тежкото финансово състояние на компанията, което започва с отделянето на "Поморийски солници" от "Черноморски солници" ЕАД през 1999 г.


Основна дейност и състояние

Според проспектa за продажбата на "Поморийски солници" предметът на дейност на дружеството е добив и преработка на сол за хранителни и промишлени цели, медицинска луга и продукти, съдържащи магнезий. Предприятието започна в края на 2002 г. с производство на една от основните суровини, използвани в керамичните заводи за гланциране повърхностите на керамични и теракотени изделия. Най-големите продажби (около 95% към края на първото тримесечие) от оборота на дружеството идват от продажбите на сол.

Обособяването на "Поморийски солници" като самостоятелно дружество е съвпаднало с реституцията на солодобивните полета. Собствениците на върнатите имоти отказват да работят с дружество, което също спомага за лошото финансово и икономическо състояние на предприятието.

Недвижимите имоти на компанията включват основна площадка с площ от 7.7 хил. кв. метра, земя и сграда в Поморие с площ от 4 хил. кв. м, производствени площадки и общежития.

Основни клиенти на предприятието са "Кодаг", Пловдив, СТК-94, Стара Загора и "Солло", Бургас. "Солло" е и основният доставчик на дружеството, като бургаската компания доставя на "Поморийски солници" сол за преработка на ишлеме.

По-голяма част от стопанския инвентар, машините и транспортните средства на компанията са сравнително стари или не се експлоатират, но има и такива в добро състояние и въведени в експлоатация в периода 1987 г. - 2000 г. Към средата на май 2004 г. средносписъчният брой на персонала е 39 души.

Финансов анализ

От 2000 г. насам дружеството регистрира значителни загуби, които обаче се задържат на сравнително постоянно ниво от около 200 хил. лева на година. За 2003 година загубата е 264 хил. лева при приходи за 340 хил. лева. Това означава, че загубата на "Поморийски солници" е 77% от приходите й от продажби.

Приходите бележат тенденция за бързо намаляване, като за 2000 г. те са били 912 хил. лева. Вследствие на регистрираните големи загуби показателите на капиталовата структура на предприятието се влошават съществено. Към края на миналата година собственият капитал е 56.2% от общия капитал на "Поморийски солници". Собственият капитал на дружеството обаче остава положителен най-вече заради натрупаните резерви за над 1.3 млн. лева.

Вземанията на компанията към края на миналата година са за 80 хил. лева, като сред тях най-голям дял (46 хил. лв.) имат вземанията от продажби. Общата сума на задълженията е 600 хил. лв., като най-много са задълженията към бюджета и към доставчици.

Впечатление прави и фактът, че дружеството няма парични средства. Дружеството има и ниската ликвидност, както и отрицателна рентабилност на продажбите, активите и капитала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK