Екопроблеми застрашават развитието на туризма

Мръсотията в населените места, извънградските зони и край пътищата е сериозна пречка за развитието на туризма. Повсеместно разхвърляните отпадъци около водоемите и замърсяването на някои планински райони са в разрез със съвременните концепции за устойчиво развитие и предизвикват негативни реакции сред туристите, които посещават България. Това показва swot анализ на туризма за 2004 г, направен от Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Екологичното равновесие е сериозно заплашено от масови практики като бракониерство, незаконна сеч, нерегламентирани сметища и др., заяви председателят на организацията Любомир Попйорданов. Според него българската природа и пейзаж са подложени на унищожение чрез допуснатите мегастроежи на хотели и съоръжения в планините и крайбрежието на Черно море.

България разполага със забележителни природни и културно-исторически ресурси за развитие на културно-исторически, селски, екотуризъм и др., каза Любомир Попйорданов. По думите му екопроблемите могат да спрат развитието на тези алтернативни форми на масовия туризъм и страната да загуби своята конкурентоспособност. Това българско наследство без съмнение предизвиква голям интерес в чуждестранните туристи, отбеляза председателят на БААТ. През последните години има нарастващ интерес към него от туристи от Германия, Франция, Англия, Израел, Холандия, САЩ, скандинавските страни и Япония. От друга страна, Любомир Попйорданов посочи, че бизнесът ще бъде съсипан още в неговия зародиш, тъй като вече функционират и продължават да се създават редица туристически агенции, семейни хотели, къщи за гости и спортни клубове, предоставящи услуги в тази сфера.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK