Агенциите са предпочитани в ЦИЕ пред онлайн покупките

Една от главните характеристики на модела на отстъпки, предлаган от авиопревозвачите с евтини полети, е, че голяма част от билетите се продават през интернет, което спестява средства както за компанията, така и за клиентите. За разлика обаче от Западна Европа относително слабата употреба на кредитни карти и ниската степен на достъп на потребителите от Централна и Източна Европа до глобалната мрежа принуждават авиолиниите да продават билетите си през туристически агенции. Според изчисленията на словашкия превозвач "Скай Юръп" (SkyEurope) около 20% от продажбите на компанията в Унгария, където тя има офис, са осъществени чрез тези агенции. Още една основна причина потребителите в Централна Европа да предпочитат туристическите агенции пред онлайн резервациите е, че те все още не се доверяват на интернет при покупки. До голяма степен това е предопределено от културния фактор. За в бъдеще анализаторите не предвиждат тази тенденция да се промени.

Има някои изключения, като например "Джърмануингс" (Germanwings) и "Виц еър" (Wizz Air). Те отчитат точно противоположната тенденция. Изчисленията им показват, че съответно 93 и 75% от продажбите им се осъществяват през интернет. Според тях и за в бъдеще голяма част от билетите ще бъдат реализирани чрез интернет, като в същото време ще нараства и значението на туристическите бюра, стига те да използват базираната в мрежата система за резервации на авиолиниите, през които клиентите купуват.

Експерти от бранша посочват, че базовата цена, на която превозвачите предоставят билети на партньорите си, е една и съща независимо дали се ползва интернет или агенция. Разликата в крайната цена идва от надценката, която се прави по личен избор на туристическото бюро, и таксата по транзакцията, която се удържа от авиокомпанията за резервация по телефона или интернет. В някои случаи обаче стойността на билетите е равна и при двата начина на купуване, тъй като компаниите за евтини полети плащат комисиона на агенциите, което им дава известна гъвкавост. Предварителните резервации за евтини полети е доста рисковано начинание и рядко се прилага от агенциите, посочват анализатори. Този вид полети понякога се включва в туристически пакети, макар че това също се случва рядко. Повечето хора, които избират евтините полети, пътуват самостоятелно и не желаят да бъдат групирани с други пътници.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK