“Преспа Лъки” работи предимно на ишлеме

По-интересните и ценни пакети вече са продадени на шестия централизиран публичен търг и за покупка останаха само пакетите, при които акциите са предложени с минимална цена. До края на този търг - 12 юли, със сигурност и някои от тези пакети ще бъдат продадени, особено след свалянето на минималните цени наполовина. Такава беше практиката от предишните търгове, вероятно така ще стане и сега. Ако пък не бъдат продадени сега, пакетите ще бъдат предложени без минимална цена на следващ търг.

Един пакетите, предложени с най-ниската минимална цена на акция от 0.01 лв., е от трикотажното предприятие "Преспа Лъки". На този търг бяха предложени общо 4388 акции, представляващи почти 2.3 на сто от капитала, но досега са купени само 388 акции на цена 0.02 лв. До края на търга вероятно ще бъдат купени и останалите акции, защото по-ниска от тази цена няма да има.

Основна дейност и състояние


"Преспа Лъки" е предприятия за производство и търговия с трикотажни изделия в страната и чужбина. Произвеждат се основно горно мъжко и дамско и детско трикотажно облекло. В последните години дружеството работи предимно на ишлеме, като според данни от информационния меморандум през 2003 година 77 на сто от продукцията й е била предназначена за износ. Този относителен дял е спаднал в сравнение с предходната година, когато е бил 89%. Износът е предназначен предимно за Германия и САЩ, като един от оновните клиенти в последните години е Florence Trikot LDA по подписан договор за изработка с материали на клиента. На българския пазар основни конкуренти на предприятието са "Нитекс" - Доспат, и "Росица" - Севлиево.

Дружеството притежава земя с обща площ 7475 кв.м, на която е разположена производствена сграда. Основното технологично оборудване включва шевни и верижни машини, оверлози и друго оборудване, въведено в експлоатация между 1978 и 2002 г.

Предприятието не е посочило какъв е капацитетът и натоварването на машините. Не е посочено и какъв е броят на работниците, но според меморандума средната месечна работна заплата е 184 лв. през 2003 година.

Финансов анализ

Резултатът от дейността на дружеството през 2003 година е загуба от 388 хил. лв., която се е увеличила от 111 хил. лв. загуба през 2002 г. Нетните приходи от продажба на продукция на дружеството са намалели до 1.265 млн. лв. за 2003 г. от 1.489 млн.лв. за предходната година. Това заедно с увеличаването на разходите по икономически еленти е основната причина за увеличаването на загубата на дружеството. Повишението на разходите е заради обезценка на активи и провизии. Задълженията на "Преспа Лъки" към 31 декември м. г. са за 1.118 млн. лв., по-голяма част от които са дългосрочни. Краткосрочните са за 373 хил. лв., една трета от които към доставчици и клиенти. В края на годината дружеството има краткосрочни вземания за 175 хил. лв., отново една трета от които от клиенти и доставчици. Материалните запаси в края на 2003 г. са на стойност 113 хил. лв.

Основни акционери

Капиталът на "Преспа Лъки" е в размер на 190 800 лв., разпределен в обикновени безналични акции с номинал един лев. Частната собственост е 97.70 на сто, като основен акционер е "Зет фешън" ЕООД с 93.20% от капитала. Останалите акции са собственост на физически лица и държавата. До 2003 година "Преспа Лъки" беше в състава на "Ем Джи корорация", но беше продадено. "Зет фешън" е 100% собственост на "Джей Ви дриймс" ЕООД със собственик Георги Николаев Вълканов. Акциите на дружеството не са регистрирани за търговия на Българска фондова борса - София.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK