“Българска коприна” ще произведе първите пашкули през пролетта на 2005 г.

Първата реколта пашкули, произведени по проекта "Клъстър “Българска коприна”, ще бъде факт през пролетта на 2005 г. Това съобщи председателят на борда на директорите на русенската текстилна фабрика “Дунавска коприна” Милка Димитрова. Тя обясни, че вече са уточнени четири пункта на територията на България, в които земеделските производители ще могат да предават пашкулите си.

“Дунавска коприна” е водещ партньор в проекта за изграждане на клъстъра. Той предвижда пашкулите да бъдат свилоточени в “Свила” - Хасково, а произведената там продукция да бъде изкупувана от русенската компания. Планирано е на земеделски производители да бъдат раздадени между 10 и 15 хил. кутии семе за пашкули. След отглеждането им и предварителната обработка цялото количество ще се преработва в единствения молинажен цех на територията на страната, намиращ се в русенската компания. През лятото на следващата година ще бъдат произведени и първите количества естествена коприна. Този вид тъкан не е произвеждан от русенското предприятие от десет години.

"Подготвихме предложение до правителството на България производството на пашкули да се субсидира с 1.50 лева на килограм. За сравнение в Гърция например отпусканите от държавата средства са 8.2 евро за килограм пашкули", каза още Димитрова. Тя уточни, че в момента ориентировъчната изкупна цена която ще бъде предложена на производителите на копринени буби е 3.5 евро на килограм.


Ако проектът клъстър “Българска коприна”, който вече има подкрепата на Министерството на икономиката, бъде реализиран успешно, ще бъдат осигурени три реколти пашкули годишно. Прогнозира се в резултат на дейностите по проекта на територията на цялата страна да бъдат създадени 8 хил. работни места.

“Дунавска коприна” бе спряла производството си преди две години, но то вече е възстановено и има 100% натовареност на мощностите, каза още председателят на борда на директорите на компанията. Оздравителната програма на дружеството предвижда до 2008 г. трикратно увеличение на нетния паричен поток. Така той трябва да достигне до над 1.64 млн. лева. С появата на клъстъра "Българска коприна" се очаква затваряне на производствения цикъл и създаване на марка, която ще идентифицира определена продуктова група текстил след влизането на страната ни в Европейския съюз .

В “Дунавска коприна” работят в момента 165 души. Общо на територията на предприятието броят на заетите е 500 души, като в това число са включени и работниците в конфекционните фирми - сателити на текстилното дружество.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK