Цените на екраните с течни кристали може да паднат с 20%

Цените на плоските екрани с течни кристали (LCD) ще паднат с до 20% през втората половина на 2004 г., пише Ройтерс, цитирайки изявление на южнокорейската "Самсунг" (Samsung Electronics). Намалението ще бъде с около 10% при панелите с размер 14-15 инча, а цените на 17-19-инчовите ще се понижат с 20%, прогнозира компанията. От гиганта се аргументират със съществуващото в момента свръхпредлагане на плоски екрани за компютри и телевизори. Към края на годината обаче се очаква ново повишение в резултат на засилване на търсенето, казват още от "Самсунг".

След това изявление инвестиционната банка "Мерил Линч" (Merrill Lynch) намали прогнозите си за движението на цените на стоките на "Самсунг" с 26%, но въпреки това запази положителната си оценка за дружеството.

Негативните изгледи дойдоха, след като японската компания за електроника "Сони" (Sony) и "Самсунг" откриха новата си съвместна фабрика за производство на телевизионни екрани с течни кристали, която се очаква да произвежда значително по-евтина продукция.


Прогнозите на южнокорейското дружество дойдоха преди планираната продажба на акции от страна на основния му съперник - джойнт венчъра "Ел Джи Филипс Ел Си Ди" (LG Philips LCD). "Ел Джи Филипс Ел Си Ди" иска да продаде около 1.6 млрд. свои акции на фондовия пазар под формата на първично публично предлагане.

Обединението между "Сони" и "Самсунг" ще започне производство през втората половина на 2005 г., като размерът на инвестицията за изграждането на завод от седмо поколение ще възлезе на около 1.8 млрд. долара.

В последно време много производители на електроника инвестират значителни средства в увеличаване на капацитета за производство на екрани с течни кристали.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK