Малки общини обявиха обща пръчка за 34 леки коли

Националното сдружение на общините (НСОРБ) ще изпробва модела за единно договаряне на обществена поръчка за нуждите на няколко общини чрез доставката на леки коли, съобщиха от организацията. Целта е договаряне на по-висок процент на отстъпките и съответно постигане на значителна икономия на общински средства, както и намаляване на корупционния натиск на местно ниво, каза кметът на община Шумен Веселин Златев. Той беше определен от управителния съвет на НСОРБ за възложител на поръчката заради натрупания опит в тази дейност.

В първата поръчка са се включили 34 малки общини, всяка от които ще купи по един автомобил, каза Златев. Самата община Шумен няма да купува кола поради недостиг на средства. Надяваме се цената при колективното договаряне да падне с 20-30 на сто, каза Златев. Предпочитанията на кметовете са съм средния клас коли - "Форд", "Пежо", "Тойота" и "Шкода".

Обявата за откритата процедура предстои да бъде публикувана в Държавен вестник, но вече може да се види в интернет на адреса на сдружението www.namrb.org. Всички български или чуждестранни физически или юридически лица или обединения могат да участват в процедурата, като гаранцията е 1000 лв. В офертите кандидатите могат да представят повече от един вариант за изпълнение на поръчката, като предложенията трябва да бъдат в левове. Плащането трябва да е разсрочено с възможност за еднократно погасяване. Гаранционният срок за поддръжка на автомобилите не трябва да бъде по-малък от 2 години. Най-важните критерии при оценяването на предложенията са експлоатационната надеждност и безопасността на автомобила, както и цената му, каза Веселин Златев. Икономичност, ергономичност, екологичност по стандартите "Евро", гаранционен срок, наличието на широка сервизна база - собствена и упълномощена, както и възможност за обратно изкупуване на колите са сред останалите критерии при оценка на офертите.


Документацията за участие в процедурата струва 50 лв. и може да се купи в офиса на НСОРБ в София. Предложенията ще се приемат до 17 часа на 7 септември. Оценяването ще става на следващия ден от експерти - икономисти и инженери. Участниците могат да присъстват на отварянето на офертите.

Ако опитът за единно договаряне на стоки и услуги за няколко общини се окаже успешен, след 1 октомври, когато ще влязат в сила промените в Закона за обществените поръчки, възлагането им ще се прави от специално звено към НСОРБ. Промените в закона дадоха възможност за обединяване на няколко субекта за единна доставка на стоки и услуги, каквато досега не съществуваше.

Следващата обща поръчка, която подготвя сдружението на общините е за доставка на компютри. Идеята е след това дейността да се разшири, като в схемата се включи и ремонт на пътища, общо застраховане, транспортни и други услуги.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK