КЗК ще трябва да решава наново за заблудата с витамини "Мегавит"

Върховният административен съд (ВАС) отмени две решения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Делата са за имитация на халви и локуми и за измама при състава на витамините "Мегавит". И двете решения са взети от старото ръководство на антимонополния орган по време на председателството на Николай Павлов.

ВАС отхвърли решението на КЗК от 1999 г. в частта, в която се налага глоба от 5000 лв. на ЕТ "Богати - Милен Христов", с. Добревци, община Ябланица. Санкцията беше наложена заради имитация на продуктите на конкурента му - столичното дружество "Венеца" ООД, което беше сезирало КЗК.

И двете компании са производителки на халви и локуми.


Законът за защита на конкуренцията (ЗЗК) забранява предлагането или рекламата на стоки или услуги с външен вид, опаковка или други белези, които заблуждават относно произхода, производителя, продавача, потребителските свойства и други съществени характеристики на стоката или услугата.

Доказателствата, събрани от комисията, сочеха, че ЕТ "Богати - Милен Христов" е предлагал халви и локуми, без да има регистрирана търговска марка и разрешение за експлоатация на цех за сладкарски изделия от ХЕИ. Външният вид, опаковките и разфасовките на халвите са били твърде сходни с тези на молителя - "Венеца".

Тричленен състав на ВАС е отменил решението на КЗК, тъй като не са били представени веществени доказателства, което е попречило на съда да направи собствена преценка за обжалваното решение. Тъй като никоя от страните не е обжалвала решението в 14-дневния срок от съобщаването му, то е влязло в сила.

През март 2003 г. "Венеца" сезира КЗК за нелоялна конкуренция от страна на "Ябланица" ЕООД, но и тогава КЗК остави молбата без уважение.

Петчленен състав на ВАС отмени и решението на КЗК от юли 2003 г., с което се оставя без уважение молбата на "Кенди" ООД срещу "Еуросток-България".

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Комисията беше сезирана от "Кенди" за въвеждане в заблуждение относно предлаганите от "Еуросток" витамини с марката "Мегавит".

По делото са представени доказателства за това, че в предлагания продукт "Мегавит" съдържанието на витамини и елементи е чувствително по-малко като количество от отразеното на етикета на продукта.

Тъй като при разследването КЗК не е искала становище на експерти от органите на държавния санитарен контрол, съдът обяви решението на комисията за незаконосъобразно и го върна за ново произнасяне.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK