ТЕЦ-овете ще спират вредните емисии до 2016 г.

ТЕЦ-овете ще спрат да замърсяват въздуха поетапно и ще отговорят на екологичните изисквания най-късно до 2016 г. По-старите централи като "Брикел" в Раднево и "Марица-3" в Димитровград, които вече са частни, ще ограничат производството си до 20 хил. часа годишно след 2007 г., а впоследствие ще бъдат изведени от експлоатация, предвиждат мерки на енергийното министерство, свързани със затварянето на глави "Екология" и "Енергетика" в преговорите с Европейския съюз.

Информацията от енергийното министерство дойде, след като в края на миналата седмица учени от Института по метеорология и хидрология на БАН обявиха, че комплексът "Марица-изток" е обгазил Стара Загора. Тогава министерството отрече твърдението. Трите централи от комплекса, които работят с лигнитни въглища, произвеждат около 40% от електроенергията в страната. Делът им в общия обем на въглеродния двуокис, отделян от всички централи у нас, е 60 на сто.

България се ангажира да намали емисиите на въглероден двуокис с 8% до 2012 г. като най-голям дял в изхвърлянето им имат тецовете. Причината е, че работят с остарели технологии и се експлоатират неефективно.


Преди началото на 2008 г. пък в сила трябва да влязат европейските норми за замърсяване със серен диоксид, прах и азотни оксиди, които също се изхвърлят от тецовете.

Според директивите между 2008 и 2016 г. централите трябва да са внедрили задължително сероочистващи съоръжения и да са монтирали електрофилтри за праха. Дотогава те ще са задължени да експлоатират старите големи инсталации, изградени преди 1999 г., не повече от 20 хил. часа годишно. Изграждането на нови мощности ще се позволява само ако те напълно отговарят на европейските стандарти.

За да се изпълнят предписанията на ЕС в сектора, ще са необходими инвестиции общо от 1.2 млрд. лв. за четири години. Това представлява около 4% от БВП, като годишните разходи за обслужване на кредитите ще са над 310 млн. лв.

Държавните тецове твърдят, че ще изпълнят изискванията. Собственикът на частните "Брикел" и "Марица-3" Христо Ковачки се ангажира при покупката на централите също да покрие европейските норми. Пресаташето му Виктор Сокачев обясни, че сега започва инвестиционна програма в ТЕЦ "Марица-3", а за ТЕЦ "Брикел" все още се прави оценка на необходимите инвестиции.

Ангажиментите за повсеместно изграждане на сероочистващи инсталации могат да се окажат пресилени, защото централите могат да се вместят в европейските норми дори само ако използват въглища с по- ниско съдържание на сяра, смята Георги Босев от консултантската фирма "Тотема".

В момента т. нар. сероочистки имат само два от осемте блока на ТЕЦ "Марица-изток 2", като ефикасността на съоръженията е над 90%, сочат данните на енергийното министерство. Японската компания "Мицуи", която ще рехабилитира от 1 до 4 блок на същата централа, ще изгради такива инсталации и на тях. Според министерството рехабилитацията ще завърши до 2007 г., а емисиите на въглероден двуокис ще бъдат намалени 15 пъти.

Централата ще намали емисиите от серен диоксид с 94% от 2008 г., когато се очаква да приключи монтирането на сероочистки на 5 и 6 блок. Проектът се финансира със заем от 34 млн. евро от ЕБВР, а програмата ИСПА отпуска помощ от 36 млн. евро. Италианската компания "Енел" и американската "Ентерджи", които модернизират ТЕЦ "Марица-изток 3", ще монтират две инсталации от същия вид преди 2008 г. и ще модернизират централата.

В преговорите с ЕС е договорена отсрочка за ТЕЦ "Бобов дол" между 2008 г. до 2018 г., когато се предвижда цялата централа да бъда спряна от експлоатация. Дружеството е в процедура на приватизация заедно с тецовете "Варна" и "Русе". Необходимите инвестиции за модернизацията на трите централи се оценяват на 80 и 100 млн. евро. Очакванията на енергийното министерство са новите собственици на централите да инвестират в изграждането на филтриращи системи, доставка на въглища с по-ниско съдържание на сяра (предимно вносни), както и изграждането на мощности за комбинирано производство на топлинна и електроенергия.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK