Инвестициите в хартиената индустрия надвишават 20 млн. евро през 2003 г.

Общото производство на хартия и картон за 2003 г. е над 207.5 хил. тона, което е с близо 52 на сто повече от предходната година. Производството на целулоза е близо 127 хил. т за разлика от 2002 г., когато са произвеждани едва 86 хил. т. Това показват данните на Института по целулоза и хартия (ИЦХ) за развитието на бранша през последните години. Общото потребление на хартия през 2003 г. е над 290 хил. т, а през 2002 г. - 222 хил. т. В същото време обаче предприятията за хартия и целулоза не могат да изпълнят общия производствен капацитет на сектора, който по данни на ИЦХ е 460 хил. тона.

През миналата година изнесената продукция е над 128 хил. тона, от които 77.5 хил. т са хартия и картон, а останалите целулоза. Вносът за 2003 г. е над 160 хил. тона хартия и 18 хил. тона целулоза. Най-големите вносители на българска продукция са страните от Европейския съюз (ЕС) - Германия, Гърция, Италия и други, където България реализира продажби на целулоза. Износът на хартия и картон е съсредоточен най-вече в балканските страни и тези от Близкия изток.

Хартиената индустрия в момента е изцяло в частния сектор. По думите на председателя на института Красимир Савов една част от предприятията имат български собственици и са пример за успешна приватизация. Повечето от заводите са в ръцете на чужди инвеститори, но за съжаление не всички фабрики работят успешно и изпълват производствения си капацитет.


Преди 1989 г. производството на хартия и целулоза е надхвърляло 400 хил. тона. От 1990 до 1992 г. има спад в обема на продукцията до 100 - 150 хил. тона на година. През 1995-1996 г. отново се отчита покачване до 250 хил. тона. Най-голямата слабост в индустрията е отбелязана през 2000 г., когато продукцията не надхвърля 120 хил. тона. Сега отново се забелязва стабилизиране и ръст, което се дължи най-вече на инвестиции и успешното развитие на някои от по-големите предприятия.

През миналата година инвестициите надхвърлят 20 млн. евро, като най-много средства са отделени за купуване на нова техника и осъвременяване на производствените линии. Най-много средства са вложени в завода за производство на картон в Никопол, "Витавел" - Луковит, "Тракия папир" в Пазарджик, завода за хартия и велпапе "Дунапак родина" в Пловдив, фабриката за хартия в Стамболийски, "Велпа 91" в Стражица, завода за целулоза в Свищов "Свилоза", фабриката за хартия в Костенец и други. Близо 80 на сто от хартията се произвежда от рециклирана вторична хартия, а 20 на сто от суровината е вносна.

Увеличението на производството на опаковъчни хартии за 2003 г. е над 70 хил. тона, докато през 2002 г. произведените опаковки са едва 30 хил. тона. Това се дължи най-вече на възстановеното в средата на 2002 г. производство в Стамболийски, след като новият собственик - турската компания "Ъшъклар", не успя да върне взетия кредит от 50 млн. долара и фабриката стана собственост на кредиторите - ЕБВР и Международната финансова корпорация.

Основният дял в производството на картон в България има заводът в Никопол, който от 2002 г. е собственост на австрийската фирма "Майр-Мелнхоф". Докато през 2002 г. произведеният картон е едва 7 хил. тона, то през 2003 г. се увеличава повече от три пъти и достигна 26 хил. тона. От началото на годината до края на юни в предприятието са произведени близо 74 хил. тона картон. В инвестиционната политика на австрийската компания са планирани да се вложат 11 млн. евро, по-голямата част от които вече са изразходвани за нова инсталация и подобряване на инфраструктурата. Очаква се скоро фабриката в Никопол да достигне своя капацитет.

Най-голямото увеличение на производството на хартия за велпапе се дължи на предприятията в Стамболийски и "Тракия папир" в Пазарджик. "Тракия папир" е българска собственост и до момента са направени сериозни инвестиции в размер на 7 млн. долара за внедряването на нов агрегат за опаковки и велпапе. Заводът е най-големият производител на велпапе и опаковки и вече е достигнал капацитета си на работа. Плановете на собствениците са да се въведе още една производствена линия.

Има обаче и редица предприятия, които използват една малка част от капацитета си или въобще не функционират. Такива са "Лесилхарт" в Силистра и "Пиринхарт" в Разлог, които са собственост на италианска компания. Най-големият някога производител на опаковки в София "Рулон Искър" не работи от четири-пет години. Развитието на сектора през следващите две-три години изисква както множество инвестиции за подобряване на производството и осъвременяване на технологиите, така и за покриване на европейските изисквания в процеса на присъединяване на страната към ЕС.

- - - -- - - -

Европейските изисквания

Едно от основните предизвикателства пред българските производители на хартия и целулоза е покриването на критериите, които са поставени пред страната в проекта на присъединяване към ЕС. Всички предприятия, които произвеждат над 20 тона продукция на ден, трябва да подадат в началото на 2005 г. заявление за получаване на комплексно разрешително. Документацията е обемна и подготовката за това продължава няколко месеца. Разрешителното се дава след обстойни проверки и преговори и когато са изпълнени редица критерии. Те са свързани с подобряване на технологиите и намаляване на производствените разходи, гарантиране на високо качество на продукцията, спазване на екологичните норми и други. Комплексните разрешителни трябва да се придобият до началото на 2007 г. За целта обаче са необходим инвестиции в размер на милиони левове.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK