"НиН флуорит" ще разработва находище край Чипровци

Фирмата "НиН флуорит", която е част от холдинга "НиН минерали", започва предварителното проучване на флоуритното находище край Чипровци, съобщиха от дружеството. Оттам уточниха, че са получили концесия и са придобили собствеността върху сградата на бившия военен завод ПИМА в града. Галериите ще бъдат отворени на 1 септември, когато ще започне проучването на находището. По предварителни данни залежите от флуорит са около 600 хил. тона. Бизнес планът предвижда преработката на суровината да се извършва в обогатителната фабрика в Елешница. Специалисти от холдинга твърдят, че е възможно да се получат около 2000 тона чист концентрат, който ще се продава в Италия. Направените досега проби сочат, че находището е с високо качество и добитият концентрат може да се използва за изработката на оптически уреди. Дали това е така ще стане ясно чак след като приключат няколко експертизи, които ще се бъдат направени в италиански лаборатории.

Министерството на околната среда и водите вече е получило документацията по проекта на "НиН флуорит" и е уверило представители на компанията, че ще го подкрепя. Очаква се след проучването на находището да бъдат наети на работа около 150 миньори.

Междувременно стана известно, че фирма "Йонтех" ще разработва находищата с молибденит и волфрамова руда, които се намират също край Чипровци. От дружеството уточниха, че в момента разработват бизнес програма и затова все още не могат да се ангажират с прогнозни добиви. Методът, по който ще се работи, предпазва околната среда от вредни влияния. Молибденитът и волфрамовата руда са суровини, които се ползват във военната промишленост и металургията.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK