Британци ще изграждат вилно селище в Ракитово

Община Ракитово и британска компания подписаха предварително споразумение за реализация на проект за изграждане на вилно селище по американски тип. Това съобщи кметът на града Димитър Андонов. Той не уточни името на фирмата, но каза, че тя е представлявана у нас от Ерик Рейн. За реализацията на проекта общината ще предостави горски и полски терени край село Дорково. Чуждестранните инвеститори планират до 5 години да вложат в цялостната реализация на проекта 10 хиляди евро.

Вилното селище ще е 5-звездно, а в него ще има 25 дървени къщички. Проектът предвижда още през първата година да бъдат разкрити къщи с 50 места за летовници. Ще бъде изградено и ловно стопанство за пернат дивеч. В него ще бъдат заселени 20 хиляди яребици и други видове диви птици. Освен къщите и ловното стопанство комплексът включва още хотел, ресторант, конна база и овощна градина. Британците са изследвали пръстта, въздуха и водите и са убедени, че чистият планински въздух е подходящ за развитието на туризма, заяви Димитър Андонов. Изследван е дори съставът на тревата и дали е подходяща като храна за английските породи коне, които ще бъдат развъждани в Ракитово.

В договора е заложено да бъдат развивани местните художествени занаяти, като в работилниците на майсторите бъдат водени туристите. Съседното село Костандово е известно с килимарския цех, където се тъкат килими по поръчка от Англия и САЩ и е съхранена техниката на тъкане на ръчни станове. Туристите ще могат както да видят, така и да се включат на място в производствения процес, да изработят даден модел и да си тръгнат с него от работилницата. В Ракитово туристите ще могат да се учат на грънчарство. Проектът е разработен съвместно от британските инвеститори, Центъра за биологично разнообразие и Кънтри клуба в Ракитово.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK