Мината на "Ада тепе" ще е готова най-рано в края на 2006 г.

Златната мина на "Ада тепе" край Крумовград ще е готова най-рано в края на 2006 г., заяви президентът и управляващия директор на канадската компания "Дънди прешъс метал" Джонатан Гудман. Разработването на находището, в което ще бъдат инвестирани 45 млн. долара, се забавя заради желанието на дружеството да започне работа по мината едва след като задължителната оценка за въздействие върху околната среда бъде обсъдена и приета и от властите, и от обществеността в града.

Изявлението на компанията идва, след като в края на миналата седмица в Крумовград беше създаден граждански комитет, който оспорва някои от екологичните характеристики на проекта. Комитетът се противопоставя на изграждането на мината с аргумента, че тя е твърде близко до града (едва на 500 метра от последните къщи), и с факта, че "Дънди" предвижда да използва цианидов разтвор в процеса на добиване на златото. Според представители на компанията обаче концентрацията на цианид в отпадъчните води ще е едва една частица на един милион, което е далеч под нормите на Европейския съюз, които разрешават максимална концентрация на цианида 50 частици на един милион. Хвостохранилището за тези отпадни води няма да бъде изградено в карстов район, което няма да позволява проникването на замърсени води в почвата, обещаха още от канадското дружество.

В момента компанията води преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие за финансиране на проекта "Ада тепе". Представители на дружеството и ЕБВР отдавна обсъждат тази възможност, като участието на финансовата институция допълнително ще гарантира, че ще се спазват най-добрите практики в областта на екологията, заяви директорът за България на ЕБВР Джон Шомел-Доу.


"Дънди" планира да добива 150 хил. унции злато на година от "Ада тепе", като по сегашни цени на световните стокови пазари това се равнява на над 20 млн. долара на година. Проучванията на находището до момента показват, че запасите са за около 1 млн. унции, като дружеството планира да експлоатира мината между 8 и 12 години. Компанията ще даде работа и на 300 души, като по-голяма част от тях ще са от Крумовград.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK