Третият GSM потъва в съдебни спорове

Съдебни спорове може да забавят тръгването на третия GSM оператор. Във вторник Върховният административен съд даде ход на делото, което обединява жалбите на "Мобилтел", "Глобул", "Тафета лимидет" и на зам.-главния прокурор Христо Манчев срещу решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за издаването на лиценза на БТК срещу 54 млн. лв. без търг или конкурс. БТК получи мобилния лиценз като част от приватизационната сделка с "Вива Венчърс".

Магистратите приеха доказателствата на страните и ще се произнесат на закрито заседание. Те отхвърлиха искането на Върховната административна прокуратура и "Мобилтел" за спиране на предварителното изпълнение на лиценза на БТК за третия GSM лиценз. През юли тричленен състав на съда спря предварителното изпълнение на решението на регулаторната комисия, но петчленен състав го отмени.

Съдът ще изиска отговор и от Комисията за защита на конкуренцията кога ще се произнесе дали получаването на лиценза от телекомуникационната компания е държавна помощ и дали тя е допустима. Адвокатът на "Мобилтел" Тодор Батков заяви, че България е поела ангажимент към Европейския съюз да защитава правата на конкурентите в случай на предоставяне на държавна помощ. Според него цената на третия GSM лиценз на БТК е намалена четири пъти, което е грубо нарушение на конституцията и накърнява интересите на "Мобилтел", който е платил 110 млн. лв. за лиценза.


"Направена е оценка от чуждестранна компания, която показва, че цената за лиценза на БТК трябва да е два-три пъти по-висока от платената", каза още Батков. Той отказа да посочи компанията, изготвила оценката, и дали ще я внесе в КЗК. До края на септември работна група от УНСС трябва да оцени колко струва третият лиценз, преди антимонополната комисия да се произнесе. Срокът за произнасяне на комисията бе удължен вече на два пъти.

"Не сме изправени пред дело за държавна помощ, а съдът трябва да прецени дали е спазен закона при издаването на лиценза", опонира адвокатът на БТК Иван Тодоров. Според него магистратите допускат трите компании да защитават свои икономически, а не правни интереси и да протакат делото с години, за да не тръгне третият мобилен оператор. По думите му губещи в този случай са потребителите.

Интересите на "Космо България мобайл" от издаването на лиценза за трети оператор без търг или конкурс са нарушени, заяви Явор Камбуров, адвокат на компанията, която получи лиценза си след търг и плати за него 135 млн. долара. Според адвоката пък на "Тафета лимитед" Димчо Нешев компанията поискала информация от КРС за честотите за изграждане на третия GSM, но е получила мълчалив отказ от комисията, което засегнало техните интереси.

--------

Преговорите на "Адвент", собственик на БТК, с британската компания "Кейбъл енд уайърлес" за покупка на дела й в "Мобиком" продължават, съобщиха от телекомуникационната компания. Британската компания държи 49%, останалите са собственост на БТК и фирмата на МВР "РЕС".

Намеренията на "Адвент" са при успешна сделка "Мобиком" да се използва като платформа за третия мобилен оператор, който трябва да заработи до няколко месеца. Собственикът на БТК възложи на британска компания да направи оценка на мобилния пазар в България и възможностите за развитието на новия оператор.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK