Екологичната оценка на "Ада тепе" ще е готова до март догодина

Оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта на канадската "Дънди прешъс металс" за изграждане на златна мина в местността Ада тепе край Крумовград ще е готова през първото тримесечие на следващата година, съобщиха от дружеството. Дотогава трябва да е готова и икономическата оценка, която се изготвя от австралийската компания "Аусенко", предаде финансово-информационният сайт "Канада стокуоч".

Преценката на социално-икономическото страна на проекта, която се изготвя от българската "Витоша рисърч", трябва да е готова до края на следващия месец. По време на изготвянето на ОВОС "Дънди" има намерение да дава информация на местните власти и обществеността с цел разгласяването на някои от характеристиките на проекта.

Изявлението на компанията идва, след като в средата на септември в Крумовград беше създаден граждански комитет, който оспорва някои от екологичните характеристики на проекта. Комитетът се противопоставя на изграждането на мината с аргумента, че тя е твърде близко до града (едва на 500 метра от последните къщи), и с факта, че "Дънди" предвижда да използва цианидов разтвор в процеса на добиване на златото.


Сред притесненията на комитета е и забавянето на изготвянето на ОВОС.

Плановете на компанията са и увеличаване на добива на злато в другата мина в България, която компанията притежава - "Челопеч". Очакваният максимален добив на руда от 125 хил. тона руда на месец ще се достигне в средата на 2006 г. През

август в мината са добити 56 хил. тона руда, а до края на годината месечният добив ще стигне 65 хил. тона.

Това означава, че дружеството може да излезе на печалба до края на годината само от добива на ценния метал в "Челопеч". По предварителни разчети на компанията, които изнесе пред пресата в края на февруари тази година, за да са на печалба българските операции годишният добив трябва да е 750 хил. тона руда, което е около 62 хил. тона руда на месец.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK