БТ холдинг спаси SOFIX от по-сериозен спад

Днешната затвърди усещането, че настоящата седмица се оформя като най-слабата за пазара на акции от началото на септември. Отрезвяването на инвеститорите, последвало забележителното покачване на цените на повечето сини чипове през миналата седмица, е очевидно.

В допълнение на това днешната сесия беше изключително успешна за компенсаторните инструменти, които достигнаха нива от 26.00% от номинала. Обикновено, когато интересът на инвеститорите е насочен към пазара на непаричните платежни средства, сините чипове отбелязват понижение. Поевтиняването на голяма част от водещите позиции в четвъртък натежа на борсовия индекс, който приключи леко надолу.

От по-тежък спад го предпази единствено "Булгартабак холдинг", чиито книжа поскъпнаха с почти 2.0% на дневна база.


Тютюневият холдинг влезе в светлината на прожекторите още в самото начало на борсовата сесия.

Изкупени бяха всички акции, предложени до цена 50.00 лв. за акция, след което беше регистрирана голяма пакетна сделка на това ниво. Впоследствие цената на "Булгартабак холдинг" се върна на равнища около 49.50 лв. Удължаването с един месец (до 29 октомври) на срока за подаване на окончателни оферти за покупката на четирите най-добри цигарени фабрики на холдинга отдалечава във времето развръзката на дългогодишната приватизационна сага. При липсата на по-голяма яснота около финансовите параметри на евентуалната продажба, цените на цигарените фабрики поеха надолу в последната седмица. Акциите на "Благоевград БТ" слязоха до 126.50 лв. към края на днешната търговия, а на "София БТ" - до 137.00 лв.

Още по-тежък спад отбелязаха книжата на по-малките цигарени фабрики, "Пловдив БТ" и "Слънце Стара Загора БТ".

Сред малкото поскъпващи позиции в четвъртък бяха още ЦКБ и "Софарма". Акциите на фармацевтичната компания поеха бавно нагоре в последните няколко дни, но покачването им се дължеше основно на голяма пакетна сделка.

Останалите сини чипове регистрираха спад, който логично беше най-тежък при фаворитите от предишната седмица - "Неохим" и курортните дружества. Книжата на "Неохим" слязоха до 13.00 лв., но появил се купувач подкрепи цените и ги върна на 13.60 лв. за акция. При значително по-слаб интерес спрямо сесиите напоследък курортите отбелязаха понижение, като акциите на "Албена" слязоха до ниво 35.00 лв. Въпреки това низходящата корекция на повечето сини чипове е малко вероятно да даде началото на дългосрочен негативен тренд предвид малките обеми на търгуваните книжа.

Извън индекса SOFIX спад отбелязаха и холдинговите дружества. Единственото изключение беше "Албена инвест холдинг", чиито книжа привлякоха инвеститорския интерес и подкрепени от покупки, повишиха цената си с 6% почти до 4.50 лв. за акция. За разлика от "Албена инвест" останалите холдинги бяха обект на разпродажби с цел прибиране на печалби. Сред най-силно разпродаваните бяха акциите на "Доверие обединен холдинг" и "Индустриален холдинг България".

Безспорно акцентите на днешната сесия бяха компенсаторните инструменти и успешната продажба на 47 345 акции на "Булстрад" на средна цена от 37.39 лв. всяка. При засилено търсене от страна на няколко големи купувача и прехвърлени прилични обеми цените на непаричните платежни средства се повишиха до 26.00% от номинала, където обаче срещнаха значително предлагане. Към края на сесията компенсаторките се върнаха на нива около 25.50-25.60% от номинала. Спад отбелязаха инвестиционните бонове, които се разменяха на равнището от 21.00% от номинала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK