Третият GSM лиценз оценен три пъти по-скъпо

Третият GSM лиценз в България се оценява на 90 до 145 млн. евро, а продаденият пакет от 65% от БТК на "Вива Венчърс" - на 666-740 млн. евро. Това сочи оценка на екип от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), внесена в Комисията за защита на конкуренцията.

Учените трябваше да направят изчисления за лиценза заедно с пакета от продадените 65% от БТК, за да може антимонополната комисия да се произнесе дали даването на разрешителното на телекомуникационната компания представлява държавна помощ и дали тя е допустима.

Очаква се антимонополната комисия да се произнесе по казуса в началото на октомври. През април Комисията за регулиране на съобщенията издаде лиценза без търг или конкурс като част от приватизационната сделка за БТК, която плати 54 млн. лв. (27 млн. евро). Според проучването сто процента от БТК са оценени на 907-993 млн. евро.


Тези заключения обаче се разминават с последната оценка на "Дойче банк", консултант по приватизацията на телекома, която посочи 290-360 млн. евро в началото на 2003 г. "Вива Венчърс" плати за 65% от компанията 280 млн. евро. Проучването на екипа не коментира оценките на консултанта, нито методите, по които са стигнали до тези изводи. Не се дава и оценката на проведената до момента процедура, обясни източник от антимонополната комисия. Шефът на екипа проф. Григорий Вазов отказа да коментира оценките, тъй като бил подписал декларация за конфиденциалност.

КЗК е изправена пред две възможности - или да приеме експертизата и да заяви, че държавната помощ е допустима, или да стори обратното. Във втория случай БТК ще трябва да доплаща разликата.

Няма да коментираме каквото и да било по оценката, защото не сме я получили, заяви говорителят на БТК Ясен Гуев. В края на миналата седмица главният изпълнителен директор на компанията Уилям Ейулърд каза пред в. "Труд", че оценката няма нищо общо с действителността. Той се учуди как учените са достигнали до тази оценка, която нямала нищо общо с това, което става в Европа. Като пример той посочи, че в Чехия третият лиценз е предоставен за 3.6 млн. долара, в Гърция за 7.1 млн. долара. "Мобилтел" и "Глобул" държат най-високите цени в Европа и ощетяват потребителите, твърди той. Според него качеството на услугите не отговаря на европейските стандарти и двата оператора са страхуват от появата на третия играч.

Адвокатът на "Мобилтел" Тодор Батков коментира, че цената на лиценза е платена от държавната компания. Според него "Мобилтел" не се притеснява от конкуренцията, а има обективни възражения по издадения лиценз. От КРС отказаха да коментират оценките на екипа от УНСС, като заявиха, че не са запознати с доклада му.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK