“Кипро и ко” разработи проект за изграждане на плантации с трюфели

Бургаското дружество “Кипро и ко” внесе в Министерството на земеделието проект за създаване на плантации за отглеждане на трюфели на национално ниво, съобщи управителят на компанията Киро Проданов. Той обясни, че целта на проекта е трюфелите да станат част от агроиндустрията в България.

Според Проданов държавата би могла да създаде възможност в програмите “Растениевъдство”, “Създаване на трайни насаждения” във фонд “Земеделие” да се включат за финансиране и проекти, предвиждащи изграждане на плантации с трюфели. "Това би създало един много добър поминък на изостаналите селски райони. Ще бъдат оползотворени пустеещите площи с варовикови почви и след четири-пет години България наистина ще може да изнася този скъп продукт в индустриални количества, а не в обеми с мащаба на любителско начинание за отделни семейства и фамилии”, каза още Проданов.

Селските райони, където може да се развива този вид дейност, обикновено са отдалечени от административните центрове. Такъв е случаят с “Кипро и ко”, които направиха частната си плантация в Средецка община в Странджа.


Преди 14 години Киро Проданов напуска държавната работа и става производител на щори и сенници. От 1999 г. е зает в изграждането на първата в страната плантация за трюфели. Начинанието стартира, след като той се запознава с проф. д-р Азад Канака, който е открил начин за култивиране на кулинарния деликатес. Бургазлията закупува от института на Канака в Хановер първите 120 фиданки и ги посажда в 20-декаровата си плантация. Инвестицията не надхвърля 10 хил. лв. “Кипро и ко” се занимава с добив на трюфели, но най-вече с производството на самите фиданки. Марката е защитена от патентното ведомство. Желаещите да се занимават с този бизнес могат да закупят от нас не само фиданки, а цял пакет от услуги до първата година по процеса", каза Проданов преди две години по повод на откриването на плантацията си.

Трюфелът е вид гъба, която вирее в торфени почви. Затова се среща в гористи местности. Спорите на трюфела попадат в земята чрез корените на дърветата, към които в естествени условия се прилепват. При култивация спорите на гъбата се вкарват в дървесните корени. През първата година малките фиданки дават от 150 до 300 грама в зависимост от вида на трюфела. Реколтата се увеличава с всяка изминала година. Около едно дърво може да се отглеждат от 2 до 20 килограма.

Гъбата е един от най-скъпите деликатеси, познат в някои страни от 3 хил. години. Основните естествени находища на трюфели се намират в Южна Франция и Испания. Естествени находища има и в България, но са почти непознати и малко използвани. Цената на килограм от така наречения черен трюфел във Франция е съизмерима с цената на златото. Най-ценни обаче са белите италиански трюфели, чиято цена е 10 пъти по-висока от цената на черния трюфел.

Цената на килограм от обикновените трюфели в Англия е 300 лири стерлинги, а в САЩ достига до 1.5 хил. долара на килограм.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK