"Ефес" ще се листва на борсата в Лондон

Холандският филиал на турската компания "Анадолу Ефес" (Anadolu Efes) - "Ефес Брюърис" (EIB), планира първично публично предлагане на свои акции на фондовата борса в Лондон, предаде агенция "Дау Джоунс". EIB ще предложи ценните си книжа на институционални инвеститори, като очаква продажбата да бъде приключена до края на месеца.

По този начин биропроизводителят се надява да увеличи капитала си и да разшири дейността си на ключовите си пазари в страните от бившия Съветски съюз, Източна Европа и Балканите. Освен това акумулираните парични средства ще бъдат използвани и за финансиране на експанзията на дружеството в Западна Европа. Значителна част от получената сума ще бъде инвестирана в изграждането на екологично чисти обекти.

От "Ефес Брюърис" очакват минимална цена за ценните си книжа от 20.75 долара за акция, което ще оцени дружеството на поне 614 млн. долара.


"Анадолу Ефес", която притежава 84.9% от EIB, няма да намали участието си в най-печелившото си подразделение. Сред ключовите миноритарни акционери в EIB са "Сорос Кепитъл" (Soros Capital), американската "Темлетън инвестмънтс" и Европейската банка за възстановяване и развитие.

"Ефес Брюърис", която участва в битката за българското "Шуменско пиво", притежава общо девет пивоварни. Преди две седмици дружеството закупи и още един сръбски биропроизводител - "7 септември", за 14.9 млн. долара, и се смята за потенциален инвеститор за българския пазар за бира.

За първата половина на годината EIB отчете печалба преди облагане с данъци в размер на 41.7 млн. долара срещу 24.2 млн. долара за същия период година по-рано.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK