Кратки икономически новини

"Гугъл" пуска вътрешна търсачка

Американската интернет компания "Гугъл" отново привлече интереса към себе си, обявявайки пускането на нов продукт на компанията - програма за търсене на информация на твърдия диск на компютрите - "Гугъл десктоп сърч" (Google Desktop Search), пише в. "Уолстрийт джърнъл". Потребителите ще могат да използват вътрешната търсачка, за да намират нужните им текстови документи, папки, дори писма и запазени съобщения. Новият продукт има претенциите да е също толкова ефикасен, колкото и интернет търсачката на компанията.

"Ефес" качи акциите си на борсата


Холандският филиал на турската компания "Анадолу Ефес" (Anadolu Efes) - "Ефес Брюърис", листва на пазара за първично публично предлагане в Лондон своите акции, предаде "Дау Джоунс". Ценните книжа се търгуваха по 23.25 долара, а поради засиления интерес от страна на инвеститорите, "Ефес Брюърис" увеличи броя на предварително планираните за продажба акции до 600 000. От продажбата дружеството очаква да получи поне 688 млн. долара.

Акционерите на "Аби" дадоха зелена светлина за "Сантандер"

Акционерите на финансовата институция "Аби Нешънъл" дадоха своето одобрение за закупуването й от страна на испанския банков гигант "Сантандер", предаде Ройтерс. Сделката стана възможна и след като в средата на миналата седмица местните регулаторни органи одобриха закупуването. "Сантандер" предложи на "Аби нешънъл" 15.6 млрд. долара. За да се осъществи сделката обаче, "Аби" имаше нужда от одобрението на 75% от своите акционери.

"Самсунг" отчете покачване на печалбата си от 46%

Южнокорейската компания "Самсунг" обяви покачване на чистата си печалба за последното тримесечие от 46% до 2.35 млрд. долара благодарение на високите продажби на чипове, предаде Ройтерс. Въпреки това обаче резултатите на технологичния гигант бяха по-слаби в сравнение с предното тримесечие поради спада на търсенето на екрани с течни кристали за телевизори и монитори. Високите цени на петрола, които засегнаха целия технологичен сектор, също са фактор за по-слабото тримесечие.

"Тойота" получи 23 предложения за изграждането на завод в Русия

В администрацията на японския автопроизводител "Тойота" пристигнаха общо 23 оферти за изграждането на завод на територията на Русия, предадоха източници от компанията. Три от потенциалните възможности се намират в Санкт Петербург. В средата на следващия месец представители на японския гигант ще посетят града, за да уточнят бъдещото разположение на завода. До 2008 г. "Тойота" планира да започне производство в Русия, което да бъде с годишен капацитет от 15 000 автомобила. Бившата соцстрана е единствената световна сила, в която "Тойота" все още няма собствен завод.

БМФ преговаря с две банки за разсрочване на инвестиционен кредит

Параходство БМФ преговаря с две банки за разсрочване на инвестиционен кредит на дружеството, съобщи фондовата борса. Кредитът от холандската ING Bank е за 64 млн. долара, като остатъкът по главницата след изплащане на последната вноска през декември ще бъде в размер на над 13.2 млн. долара. За рефинансиране на сделката се преговаря с германската HSH Nordbank - Hamburg, с която БМФ има установени договорни отношения.

"Хепи" се преобразува в акционерно дружество

Веригата от ресторанти "Хепи" ООД, гр. Варна, ще стане акционерно дружество, става ясно от обнародвания в Държавен вестник план за преобразуването на компанията. Капиталът на компанията остава 280 хил. лв., разделени в 280 поименни обикновени акции с номинал 100 лв. Досегашните дялове на съдружниците ще бъдат заменени за акции от "Хепи" в съотношение 10 дяла за една акция.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK