Златото на "Ада тепе" е около 800 хил. унции

Залежите в златната мина на "Ада тепе" край Крумовград са за около 800 хил. унции (близо 25 тона), показват предварителните данни от първите сондажи на обекта, изготвена от "ЕрСиДжи Глобал" за канадската компания "Дънди прешъс метал", предаде финансово-информационният сайт "Стокхаус".

В мината ще се добива и сребро, като запасите от този ценен метал са за близо 400 хил. унции.

Предишните данни от компанията бяха за залежи за около 1 млн. унции.


Данните са доказателство за добрата основа, която ще има дейността на "Дънди" в Крумовград, като те дават възможност да се продължи с икономическата оценка и плана на самата мина, заяви президентът и изпълнителен директор на "Дънди" Джонатан Гудман. Той изяви и интерес към други възможни находища на злато в региона на Крумовград.

Преди да започне изграждането на мината обаче, трябва да бъде изготвена и оценката за въздействие върху околната среда, която трябва да е готова през първото тримесечие на 2005 година. "Дънди" планира да добива 150 хил. унции злато на година от мината, която трябва да започне работа най-рано в края на 2006 г.

По сегашни цени на световните стокови пазари това количество от ценния метал се равнява на близо 21 млн. долара на година. Дружеството планира да експлоатира мината между 8 и 12 години.

В момента компанията води преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие за финансиране на проекта "Ада тепе". Разработването на находището ще струва 45 млн. долара, показват предварителните разчети на "Дънди".

Общо инвестициите на дружеството в страната, където компанията притежава и мината в Челопеч, ще стигнат 150 млн. долара до края на 2006 г. Част от тях ще бъдат вложени в средства за производство, така че след 2-3 години концентратът, който "Дънди" добива, да се преработва в България, а не както досега - да се изнася за Китай, Перу, Филипините и Канада.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK