“Вива Венчърс” не е съгласна да листва БТК на борсата

Акциите на БТК скоро няма да бъдат листвани на фондовата борса, тъй като новият мажоритарен собственик на телекома

"Вива Венчърс" не е съгласен. Това съобщи пред БТА вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев. По думите му, ако до края на мандата акциите на БТК не бъдат листвани и продадени на борсата, той ще предложи компанията да премине към друго ведомство.

При сключването на приватизационния договор АП и "Вива Венчърс" се споразумяха държавният дял от 20 процента, предвиден за приватизация на фондовата борса срещу компенсаторни инструменти, да бъде листван в шестмесечен срок от датата на осъществяване на сделката с изричното съгласие на купувача.


След изтичането на този срок държавата може едностранно да предприеме действия по осъществяване на приватизацията на миноритарния пакет на Фондовата борса, съобщиха от "Вива Венчърс".

Сделката се сключи на 11 юни 2004 г.

Продажбата на 20 процента от БТК през фондовата борса е заложено в решението на АП за продажба на миноритарни пакети, включени в т.н. пул "Мечта", БМФ, ДЗИ, БРП, Булгартабак и БТК.

За инвестиционен посредник по публичното предлагане на фондовата борса бе избран консорциум между Обединена българска банка, Булброкерс и Националната банка на Гърция.

Преобразуването на дружеството в публично става по служебен път по искане на АП до Комисията по финансов надзор по смисъла на параграф 7, ал. 2 от Допълнителните разпоредби на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Тази процедура се извършва за всички дружества, за които има решение за публично предлагане на акции на фондовата борса.

В тази връзка на 16 август 2004 г. Агенцията за приватизация е поискала от БТК необходимата информация за преобразуването на дружеството в публично пред Комисията за финансов надзор, съобщиха още от "Вива Венчърс". След подготовка и окомплектоване на необходимата документация БТК я изпраща в АП на 20 септември 2004 година. От този момент досега екипът на БТК води кореспонденция с Комисията по финансов надзор във връзка с преобразуването на компанията в публично дружество.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK