Цената на третия GSM лиценз достигна 5.6 млн. долара

Британската консултантска компания "Даймънт клъстер" оцени въз основа на пазарните условия третия GSM лиценз, който получи БТК, на 5.6-8.2 млн. долара. Компания беше наета от американския фонд "Адвент", собственик на телекома, да оцени мобилния лиценз. Приложен е и подходът за пресмятане на цената от гледна точка на ценността на оператора.

Консултантите се изчислили цената, като са използвали оценка на българския и източноевропейския пазар и показатели за пазарно проникване и нивото на брутния вътрешен продукт (БВП).

През юни БТК получи разрешителното без търг или конкурс като част от приватизационната сделка и плати за него 54 млн. лв. Според анализа на консултантите цената на лиценза е по-висока в сравнение с източноевропейските страни заради по-голямото телефонно проникване от 54% и по-ниския БВП.


Цената според нетната стойност на мобилната телефония е 91 млн. долара, а след сравнение на лицензионните разходи - тя е 12 млн. долара, сочи анализът. Трябва да бъде платена само 13% от тази сума, каквато е практиката за изчисляване в Източна Европа, коментира Кристиян Терфлот, партньор в "Даймънт клъстер". Той даде пример с Гърция, където лицензът е струвал 24% от тази цена, а "КосмОТЕ" е платила 4% от цената, а "Водафон" - 16%. Според Терфлот обвиненията на конкурентите на БТК за незаконна държавна помощ са несъстоятелни, тъй като преподавателите от УНСС са изчислили цената на лиценза на 14 - 23 млн. долара. Те изработиха анализа по поръчка на Комисията за защита на конкуренцията, която на 2 ноември трябва да се произнесе дали даването на лиценза за 54 млн. лв. на БТК е държавна помощ и дали тя е допустима.

Становището на анализаторите от "Индъстри уоч" е, че лицензът струва 15.8 млн. долара. Според тях цената може да достигне до 24 млн. долара. Платеното от БТК е значително над пазарната стойност на лиценза и не представлява държавна помощ, смятат от "Индъстри уоч".

Преподаватели от Американския университет считат, че цената, платена от БТК, не е 54 млн. лв., а е по-голяма. "Адвент" е платил част от стойността на лиценза при покупката на 65 на сто от БТК, тъй като сделката е съдържала опция за получаването на лиценза, обясняват от университета.

Според тях няма причина да се смята, че ако правителството беше обявило търг, приходите щяха да са по-големи. Те оценяват като несправедлива възможността за предоговаряне на цената, тъй като по този начин ще се подкопае доверието при бъдещи търгове. Ако кабинетът реши отново купувачът да заплати за нещо, за което е платил, това ще е несправедливо, считат те.

Цените на предплатените услуги в България са най-високите в Източна Европа, сочи проучването на "Даймънт клъстер". В Словения и Унгария цените на предплатените услуги и постпейта (нормалните разговори) са най-ниските. В Словакия цените на нормалните разговори по мобилните оператори са ниски, но високи са тези на предплатените разговори. В Полша, България и Хърватия цените на двата вида услуги са над средните за региона - 0.20 евро за минута. Предплатените услуги са основната сфера на конкуренция между "Мобилтел" и "Глобул".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK