Сделката за "Петром" изтласка Румъния на първо място по сливания и поглъщания

Румъния е на първо място сред страните от Централна и Източна Европа по стойност на сключените пред първите девет месеца на тази година сделки за трансгранични сливания и поглъщания, се вижда от класация на аналитичното звено на авторитетното бизнес издание "Икономист". Водещата позиция на страната се определя от сделката за продажба на мажоритарен дял от румънската петролна компания "Петром" на австрийската OMV на стойност 1.7 млрд. долара. Това е и най-голямата транзакция в региона за посочения период.

Според представените от "Икономист интелиджънс юнит" данни общата стойност на сливанията и поглъщанията, осъществени от чуждестранни компании в Румъния през първите девет месеца на тази година, е достигнала 1.888 млрд. долара в сравнение с 283 млн. долара през същия период на миналата година. Освен продажбата на "Петром" по-значителна сделка с участието на румънски компании представлява още прехвърлянето на мажоритарни дялове от електроразпределителните дружества "Електрика Доброгеа" и "Електрика Банат" на италианската компания "Енел" за сумата от 112 млн. евро (143 млн. долара). Наскоро френската "Газ дьо Франс" се съгласи да плати 330 млн. евро, за да придобие 51% от румънската държавна газоразпределителна компания "Дистригаз Суд", но тази сделка все още не е приключена и не е отразена в общите данни.

Покупката на полското стоманодобивно предприятие "Полски Хути Стали" от гиганта LNM Holdings за сумата от 1.1 млрд. долара е втората по стойност транзакция в региона. За разлика от първите девет месеца на миналата година, когато не беше сключена сделка за над 1 млрд. долара, тази година са регистрирани две такива. Броят на сделките на стойност над 100 млн. долара през тази и миналата година обаче е почти еднакъв - 11 транзакции от януари до септември 2003 г. срещу 10 за същия период на 2004 г. В България стойността на трансграничните сливания и поглъщания през тази година е по-нисък - 224.7 млн. долара спрямо 372 млн. долара за първите три тримесечия на 2003 г. Водещата българска сделка тази година е продажбата на 65% от БТК на "Вива Венчърс" през юни.

Докато в глобален мащаб трансграничните сливания и поглъщания се доминират от сделки между частни компании, в Централна и Източна Европа значителен дял все още заема продажбата на държавни активи, посочва "Икономист интелиджънс юнит". При разпределението по сектори най-голям дял - 44%, се пада на енергийните компании. Втори е телекомуникационният сектор, на който се падат около 20% от стойността на всички сделки както през тази, така и през миналата година.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK