Германско-турски консорциум ще строи две пречиствателни станции

Германско-турският консорциум "Хайткамп/МАСС" ще строи пречиствателните станции за отпадни води на Стара Загора и Димитровград. Договорът беше подписан в сряда в Министерството на регионалното развитие и благоустройството след десетгодишна работа по проекта.

Стойността на контракта за пречиствателната станция в Стара Загора е 10.943 млн. евро без ДДС, а за Димитровград - 6.81 млн. евро без ДДС. 75% от средствата са по програма ИСПА на ЕС, 15% са кредит от Европейската инвестиционна банка и 10% са от държавния бюджет. Договорите включват шест месеца проектиране, две години строителство и две години експлоатация и поддръжка, през които трябва да бъде обучен и персоналът за работа в съоръженията.

Очаква се строителството на пречиствателните станции да започне през юни 2005 г. и да завърши през 2007 г. Договорите за супервизия са с консорциума "Дахлем консултинг енджиниърс" (Германия)/"ДИВИ консулт" (Германия) и "Дейта хауз" (България). Стойността им общо е 1.8 млн. евро без ДДС.


Министърът на регионалното развитие Валентин Церовски си спомни, че като поел ведомството от делегацията на Европейската комисия у нас, му съобщили, че проектът е пред канселиране. "Имах неблагоразумието да ударя нетактично по масата и да кажа не може. Така го спасихме", каза министър Церовски. Той припомни още как заради двете пречиствателни станции е бил разпъван на кръст от депутати заради нулевата усвояемост на средствата по ИСПА. Няма рискови проекти, има недобре свършена работа, заключи министър Церовски.

Общо 16 пречиствателни станции за над 200 млн. евро ще бъдат изградени в България със средства по ИСПА, каза ръководителят на делегацията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас. Той съобщи, че до края на годината ще бъде подписан договорът за строителството на пречиствателната станция в Благоевград, а през 2005 година за още седем града.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK