Процедурата за двата лиценза за безжична технология остава неясна

Процедурата за издаването на два лиценза за технологията "точка към много точки" е неясна, както и не може да се ограничи участието на БТК и мобилните оператори в нея. Това заяви Светослав Димитров от адвокатска кантора "Пенков, Марков и партньори" на семинар за развитието на технологията в България и правните проблеми, свързани с това. Регулаторната комисия все още не е определила срока на лиценза, задълженията на операторите, както и дали за нея ще се провежда търг или конкурс. Знае се обаче, че получилите лиценза с национален обхват трябва да имат 60% покритие.

Технологията "точка към много точки" може да замени оптичния кабел в райони, където полагането му е неизгодно. Тя може да се прилага за силно урбанизирани райони и чрез нея да са осъществява пренос на глас, данни, видео за крайните потребители. Подходяща е за операторите, които искат да избегнат използването на БТК за достъп до абонатите и да намалят разходите си, които плащат за наети линии. Проблемът е, че новата технология може да се прилага в 30-километров обхват и на операторите се оставя начинът, по които те ще свържат отделните градове.

Неотдавна Комисията за регулиране на съобщенията обяви намерението си да издаде два лиценза за технологията за честота 3.4-3.6 GНz. Интерес към двата лиценза заявиха 14 от компаниите, което според закона изисква провеждането на търг или конкурс. Сред кандидатите за двата лиценза са БТК, мобилните оператори, "Ги Ти България", Саrrier.bg. Таксата, която операторите ще заплащат за използването на честотите, е 240 хил. лв. годишно. Искаме юристите да отговорят дали е законно ограничението БТК и мобилните оператори да не участват в процедурата, коментира членът на КРС Петър Рендов. Според юристите такова ограничение не може да се прави, но оператор, които вече има лиценз за технология от "точка до точка", не би трябвало да участва в процедурата, тъй като това нарушава закона.


След като НЕК обжалва отказа на регулатора да им издаде лиценз за тази технология преди година, съдът реши КРС отново да се произнесе по казуса. Според юристи в сегашната процедура комисията трябва да обяви, че издава три лиценза. Спечелихме делото във Върховния административен съд, но ще използваме друга честота, коментираха от електрическата компания. Лицензът ще бъде за нуждите на НЕК.

"Глобул" и "Мобилтел" ще искат лиценз за същата технология за честота 26 -28 GНz, обявиха представители на компаниите. "Глобул" вече е направил проучване сред производителите на подобен род оборудване. За да може обаче двата оператора да използват тези честоти, КРС трябва да промени правилата за използване на честотния спектър, което се очаква да стане до средата на 2005 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK