Производител на миди инвестира в кафяви водорасли

Ферма за култивирано производство на кафяви водорасли планира да изгради напролет собственикът на мидената плантация в каварненската местност Дълбока Веселин Прокопиев. Той обясни пред "Дневник", че първоначално ще експериментира с две линии и ако бизнесът се окаже успешен, ще го разшири. Намерението на предприемача е да отглежда водораслите в района на мидената плантация и биопродуктите, които те изхвърлят във водата, да служат за храна на деликатесните мекотели. По този начин ще затвори цикъла на производство.

Кафявите водорасли намират широко приложение в козметиката и медицината. Засега обаче предприемачът не обмисля да търгува с тях или да ги преработва в екзотични за пазара ни фармацевтични продукти, а само ще ги използва за храна на мидите си.

Прокопиев все още не е правил изчисления какви ще са необходимите средства, необходими за реализацията на новия проект. По негови данни кафявите водорасли се срещат в Черно море, но не се събират промишлено заради риска от нарушаване на екологичното равновесие.

Веселин Прокопиев е в бранша с миди от 1992 г. Той изгради първата плантация в района, разположена на два метра под водата. Избрал е за дейността си залива край Дълбока заради чистотата на морската вода. Няколко години по-късно върху първата плантация построи и втора, която е на 2.5 м. над морската повърхност. Мекотелите се отглеждат на дълбочина 10-15 метра в специални "чорапчета". Съоръженията не трябва да опират до дъното, за да не влиза пясък в черупките. Между 12 и 18 месеца е периодът, през който те достигат необходимия пазарен размер от 4 см. Миналогодишната реколта от деликатесната стока е 24 тона, но все още се реализира трудно. За да продава стоката си, Веселин Прокопиев е построил свое заведение в Дълбока, което вече се е превърнало в летен хит сред политическия елит.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK