"Елбит системс" и "Локхйид Мартин" взеха проекта за Ми-24 и Ми-17

Консорциумът между израелската компания "Елбит системс" и американския гигант Lockhead Martin е избран от военното министерство да ремонтира и модернизира руските хеликоптери Ми-24 и Ми-17. Това съобщи военният министър Николай Свинаров. Решението на комисията, назначена от Свинаров, дойде точно година след като военното министерство анонсира намеренията си да започне проекта. Той предвижда възстановяване на летателния ресурс на хеликоптерите и монтиране на авионика по стандартите на НАТО. Освен консорциума за проекта се състезаваха още британската BAE Systems, френската Sagem и израелската компания IAI. От военното министерство не съобщиха тяхното класиране. Одобреният протокол на комисията за избор на победител е подписан от 14 души, един от членовете е бил с особено мнение, съобщи още военният министър. По думите му договор с компаниите победителки засега няма и едва ли ще има такъв до края на годината. Свинаров очаква контрактът да бъде сключен през януари 2005 г.

Първоначалното проектът за хеликоптерите се оценяваше на около 150 млн. евро, тъй като военновъздушните сили планираха да ремонтират общо 36 машини. След края на стратегическия преглед на отбраната обаче броят на хеликоптерите беше намален до 12 Ми-24 и 6 Ми-17. Според неофициална информация Elbit Systems и Lockhead Martin са спечелили проекта с предложената цена от 57 млн. евро. Свинаров нито потвърди, нито отрече тази информация, като обясни, че предложената цена е най-ниската. Основните критерии за избор при проектите за модернизация са техническите параметри, офсетното предложение и схемата на финансиране, посочи Свинаров. Elbit Systems печели и като предлагана цена, и като процент на офсет, добави той. Въпрос на конкретно договаряне е какъв процент от този офсет ще бъде пряк и ще бъде реализиран примерно във военноремонтния завод "Летец" или на други места, каза Свинаров. Източници от израелската компания съобщиха, че част от предложения непряк офсет е договорът, който ще бъде възложен за българска компания за производство на оптични елементи за американския изтребител F-35. Миналата седмица от Elbit Systems съобщиха, че качеството на подизпълнител швейцарската компания SwissOptic са възложили на българска фирма да произвежда оптични елементи за нашлемните системи по проекта Joint Strike Fighter. По неофициална информация става дума за "Оптикоелектрон" - Панагюрище. Предварителната поръчка е за производството на 12 оптични елемента. След изпитания и приемане на първите образци българският производител ще има възможност да започне серийно производство на компонентите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK