Застрахователи поискаха прелицензиране

Осем застрахователни компании, между които и най-големите, поискаха прелицензиране на всички в бранша. Във вторник те свикаха специална пресконференция, която беше и първата им обща публична проява през последните години. "Настояваме всички застрахователи, които предлагат задължителни полици като "Гражданска отговорност", да бъдат прелицензирани. Така ще се види истинската граница на платежоспособност и размерът на застрахователните резерви на компаниите в сектора", обяви изпълнителният директор на "Алианц България" Теменуга Ненова.

Тя бе подкрепена от колегите си от "Бул инс", "Български имоти", "Булстрад", "Орел", ДЗИ, "Виктория" "HDI". Осемте държат между 65% и 70% от българския застрахователен пазар. На сбирката присъства и изпълнителният директор на "AIG България" Венислав Йотов, председател на Асоциацията на българските застрахователи. Той уточни, че не представлява браншовата организация, тъй като не всичките й членове са на едно мнение. На пазара сега "Гражданска отговорност" предлагат 18 компании.

"Това е идея, която трябва да се дискутира. Нужно е обаче да се постигне консенсус в средите на самия застрахователен бизнес, за да бъде приложена", коментира пред "Дневник" Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Според него в Кодекса за застраховането вече са заложени по-високи капиталови изисквания към компаниите, предлагащи задължителни застраховки, като очакванията са това да повиши доверието и сигурността в сектора.


С тази акция компании от застрахователния пазар за втори път се опитват да съставят обща позиция по продажбата на "Гражданска отговорност", която всяка година разбунва духовете в сектора. За тези, които отсъстват, гражданите трябва да имат едно наум, подхвърли участник във вчерашната среща. Той веднага бе скастрен от колега, който обясни, че представители на други дружества не присъстват по "извинителни" причини. Никой не се нае да назове "лошите", работа на надзора е да посочи калпазаните в сектора. "Никога не сме били толкова притеснени, както тази година. Има много компании, които са на ръба на платежоспособността", предупреди Ненова.

Шефът на "Булстрад" Румен Янчев специално обърна внимание, че в следващите две години премийният приход по полицата ще скочи до 600-700 млн.лв., което допълнително ще изостри апетитите в сектора. "Не всички застрахователи имат намерение да влязат в Европейския съюз", на свой ред предупреди и изпълнителният директор на "Бул инс" Йордан Кифов.

Пред журналистите застрахователите се подписаха под декларация, която е изпратена до шефа на парламента, президента, премиера, шефа на КФН, председателя на Комисията за защита на потребителите и антимонополния орган. В нея те предупреждават, че в края на 2004 г. застрахователният пазар е поставен в сериозна опасност.

"В последната година не са рядкост случаите на отказ от страна на застрахователни дружества да изпълняват задълженията си по застраховките, в резултат на което гражданите, макар да имат застраховка, биват осъдени за огромни суми като обезщетение за нанесените от тях вреди при пътнотранспортно произшествие", пише още в документа.

Застрахователите отново призоваха гражданите да бъдат много внимателни, когато купуват "Гражданска отговорност". "Не трябва да се водят от бонусите, тъй като, ако техният застраховател спре да плаща, печеното пиле или 30-те литра бензин няма да имат никаква стойност пред необходимостта да се платят щети за няколко хиляди лева", припомниха от бранша. Според шефа на "Гаранционния фонд" Борислав Михайлов лоша шега могат да изиграят застраховките за три или шест месеца, тъй като някои могат да забравят да си продължат полицата.

"Добре е да се разбере, че ако събираемостта на "Гражданска отговорност" се повиши, това ще доведе до по-ниската й цена", каза шефът на "Български имоти" Румен Гълъбинов. Сега близо половината от 3 млн. шофьори карат без застраховка. За втори път тази година застрахователите поискаха липсата на "Гражданска отговорност" да бъде криминализирана.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK