Нова асоциация ще защитава интересите на малките фирми

Представители на около 70 фирми от най-различни сектори на икономиката учредиха вчера Асоциация на малките и средните предприятия (АМСП). Това е първото неправителствено сдружение на предприемачите, което ще работи като самостоятелна компания, защитавайки интересите на своите членове, обясни председателят на асоциацията Ангел Деспотов, който е бивш шеф на едноименната държавна агенция.

Сред учредителите на новата организация са компании като "Майкрософт", "Прософт", "Автомотор корпорация", "Старс рекордс" и др. В управителния съвет бяха избрани девет бизнесмени, икономисти и консултанти. "Бизнесът се нуждае от навременна информация за грантовите схеми и различните европейски програми, за които би могъл да кандидатства. Затова една от целите на асоциацията е да създаде информационен пул, в който освен подобни сведения ще има и полезен регистър с консултанти, които да подпомагат предприятията в тяхната работа", обясни Румяна Костова, управител на "Интегрити консултинг".

В устава на организацията е записано, че тя ще подпомага фирмите в областта на маркетинга, ще ги консултира при воденето на преговори, ще изготвя становища по действащи нормативни актове и ще поддържа връзка с държавните институции при обсъждането на различни нормативни актове.


По поръчка на бизнеса експерти ще изработват икономически анализи и експертни оценки, ще организира обучение в областта на технологичния трансфер и иновациите. При възникване на проблеми ще се ползват услугите на специалисти по данъчни, митнически или банкови въпроси.

За да могат да привлекат повече фирми, на учредителното си събрание вчера присъстващите решиха да намалят предвидения членски внос. Той ще е между 100 и 250 лв. Над 99% от дружествата в България са малки и средни фирми. В тях персоналът е до 250 души.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK