“Ханделсблат” придоби 50% от “Дневник” и “Капитал”

"Дневник" и "Капитал" станаха част от авторитетната германска издателска група "Ханделсблат", която вече е собственик на 50% от акциите в "Икономедиа" АД. Дружеството беше създадено в началото на годината и е приемник на досегашния издател на двата вестника - "Агенция за инвестиционна информация" ООД (АИИ ООД). Сделката беше финализирана миналата седмица след тригодишно сътрудничество с най-голямата германска група за бизнес медии.

Основателите на седмичника "Капитал" Иво Прокопиев и Филип Харманджиев остават чрез АИИ собственици на другите 50% от новата медийна компания, която издава българските бизнес вестници и списания.

Това е четвъртата "източноевропейска" сделка на издателска група "Ханделсблат", след като през последните години тя инвестира в Чехия, Словакия и Сърбия. В Германия водещата медийна група в областта на финансовата и бизнес информацията издава от 1946 г. едноименния всекидневник "Ханделсблат". Изданието се е наложило като едно от най-уважаваните в Европа, задължително четиво за над 250 хиляди германски предприемачи и мерило за качествена финансова преса. Мотото на издателската група е "Ние информираме бизнеса".


"Ханделсблат" развива стратегическо партньорство за Европа с американския издателски концерн "Дау Джонус", с който съвместно правят "Уолстрийт джърнъл Юръп".

Освен "Ханделсблат" групата издава седмичното бизнес списание "Виртшафтсвохе", както и широка палитра от специализирани списания ("Юнге кариере", Fivetonine, new INVESTOR). От есента на 2004 г. групата експериментира и с компактния вестникарски формат, като във Франкфурт вече успешно се продава всекидневникът "Нюз", който с по-удобния си вид и атрактивната цена от 50 евроцента цели привличането на младата аудитория.

Новият акционер в нашето издателство е част от концерна "Георг фон Холцбринк" който притежава книгоиздателства (The Macmillan Group във Великобритания, "Фишер" и "Роволт" в Германия, Farrar, Straus&Giroux и Henry Holt в САЩ и др.), а в Германия издава регионални ("Зюдкурир" и "Заарбрюкер цайтунг") и централни ("Ди цайт" и "Дер тагесшпигел") вестници. През последните години концернът инвестира и в интернет проекти.

Освен "Дневник" и "Капитал" другите продукти на "Икономедиа" са месечните професионални списания HoReMag (за професионалистите в туризма), Utilities (списание за бизнеса с комунални услуги), "Агробизнесът" (за евроинтеграцията в земеделието и хранителната индустрия) и МD (специализирано списание за лекари). Съвместно с АИИ ООД "Икономедиа" АД издава водещия седмичник в областта на строителството и инвестициите "Строителство Градът", както и месечното списание "Индекс имоти".

Повече информация по темата очаквайте и в утрешния брой на "Дневник"

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK