"Главболгарстрой" и "Хидрострой" правят екологично сметище до Монтана

Стартира реконструкцията на депото за битови отпадъци в местността Неделище край Монтана, съобщиха от местната управа. То ще бъде най-модерното и екологично сметище в Северозападна България. На него ще се събират отпадъците от цялата област и от няколко общини от съседния Врачански регион. Обектът ще замести действащите досега 11 сметища на територията на областта и ще поема до 100 хил. куб. м отпадъци. В момента се изграждат три клетки, които са в различен етап на строителство. Проектът предвижда след около 15 години, когато първите готови клетки бъдат запълнени, да се изградят още четири.

Изпълнител на поръчката е консорциум между "Главболгарстрой" и "Хидрострой", управляван от Алекси Алексиев. "Строящите се в момента клетки са заобиколени от диги, високи 5-6 метра. След като се подравни и уплътни дъното, върху него се полага 3 мм полиетилен с висока плътност и се залепва, за да не пропуска вода. Върху полиетилена се слага друга изкуствена материя - геотекстил", уточни Алексиев. Следващият етап предвижда полагането на полиетиленови дренажни (перфорирани) тръби по контура на клетката. По тях водата ще се оттича, за да се събере в шахти, откъдето ще се изпомпва и отива в локална пречиствателна станция. Пречистената вода ще изтича в река Огоста. "Предвидили сме на покритието на клетките да се засадят дръвчета. Очаква се реконструкцията да приключи през юни", каза Алексиев.

По данни на РИОСВ - Монтана, годишно в региона се събират около 83 хил. т битови отпадъци, или по 270 кг на жител. През 2004 г. в областта са закрити 28 сметища с площ от 58.7 дка, за което са изразходвани близо 18 хил. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK