"Алианц България холдинг" управлява активи за 1 млрд. лв.

"Алианц България холдинг" вече управлява активи за над 1 млрд.лв., а реализираната печалба след данъчно облагане е повече от 50 млн.лв. Това заяви на годишната отчетна пресконференция Димитър Желев, изпълнителен директор на финансовата група. Той обясни, че стратегията за 2005 г. на "Алианц България" ще е допълнително задълбочаване в областта на продажбите на дребно и разработване на продукти, насочени към малкия и среден бизнес. "В Германия например от дребния сегмент идват 90% от продажбите на застрахователите. В Централна Европа ситуацията е същата. У нас все още преобладаващо приходите идват от корпоративните клиенти, но очакваме тази ситуация да се промени с повишаване платежоспособността на населението", каза още Желев. В групата на холдинга влизат две общозастрахователни компании, животозастраховател, пенсионен фонд и банка.

Общият премиен приход през 2004 г. в застраховането е в размер на 180 млн.лв., като от тях по общото застраховане постъпленията са за 152 млн.лв., което е ръст спрямо 2003 г. от над 20%, заявиха от "Алианц". Брутният премиен приход на ЗПАД "Алианц България" е за 112 млн.лв., а изплатените обезщетения - 39 млн.лв. "Ръст имаме по всички направления на бизнеса, като нямаме нито една, която да е водеща. Миналата година беше отбелязан рекорд по продажби на нови коли, което се отразява в ръст и при застраховките", обясни Теменуга Ненова, директор на дружеството. Тя каза, че комбинираната квота на компанията (включваща административни разходи и платени щети) за 2004 г. е 80.4%.

"Алианц живот" бележи ръст на приходите си със 70 на сто при очакван среден ръст за пазара от 25-30%, заяви директорът на дружеството Пламен Ялъмов. Компанията е лидер в животозастраховането с приходи от 28 млн.лв. Отчетената доходност по продуктите в левове и евро е 8%, а в долари - 6%.


В пенсионното дружество на "Алианц България" сега се осигуряват 748 хиляди българи, съобщи изпълнителният директор София Христова. Компанията управлява активи за 280 млн.лв., а постъпленията от пенсионни вноски за миналата година са били за 84 млн.лв. За 2004 г. са били разпределени като доход на осигуряващите се 24 млн.лв. Доходността на фондовете е между 10.3%-10.64%.

Търговската банка на "Алианц" отчита активи в края на 2004 г. от 425 млн.лв. и кредити за 167 млн.лв. Депозитите бележат ръст от 20% до 348.5 млн.лв.

"Предстои ни да открием съвместна агенция за продажба на животозастраховки в Москва. Наблюдаваме и ситуацията както у нас, така и в Сърбия, и при изгоден случай сме готови да купуваме или основаваме дружества", обяви още Димитър Желев. Според него засега обаче застрахователния бранш у нас изостава от банковия с около 5 години. "Най-вероятно ще има и фалити на застрахователи, като негативният ефект ще бъде за гражданите, тъй като браншът не разполага с гарантираща институция както е при банките", допълни той.

- - -

Финансов резултат на компаниите от "Алианц България холдинг"

Дружество Печалба след данъци в млн. лв.
ЗАД"Енергия" 23
ЗПАД"Алианц България" 14.8
ТБ"Алианц България" 5.1
ЗАД"Алианц живот" 4.9
ПОД"Алианц България" 2.2

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK