КЗК глоби компания за имитация на три марки шоколадови изделия

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби софийското дружество "Анимекс 98" ООД за имитация на марките "Амфора", "Тракия" и "Прохлада" и постанови прекратяване на нарушенията му. Санкциите за първите две марки са в размер на 20 хил. лв., а за "Тракия" - 6 хил. лв. Комисията е сезирана за случая от конкурентното предприятие "Захарен комбинат - Кристал" от Пловдив.

Управителят на "Анимекс 98" Васил Спасов заяви, че на 2 февруари е получил писмо, в което пише, че КЗК е взела решение и че в двуседмичен срок може да се запознае с него. "Ще обжалвам решението на комисията, щом се запозная с него", каза Спасов. Според него компанията не е извършила нарушение. При "Амфора" става дума единствено за аналог в използваните символи от тракийското съкровище върху опаковката на кутията, които ползва и "Захарен завод", твърди той.

"Не виждам как може да се регистрира в Патентното ведомство марка с географско наименование като "Тракия", нито пък има логика в това някой да има права над тракийското златно съкровище", каза управителят на засегнатото дружество. По повод марката "Прохлада" Спасов призна, че през 2004 г. са започнали производството на желирани ментови бонбони с тази марка, но веднага са установили, че е регистрирана, и са изтеглили наличностите от мрежата.


Законът за защита на конкуренцията забранява използването на фирма, марка или отличителни знаци, идентични или близки до тези на други лица, по начин, който уврежда интересите на конкурентите и/или на потребителите.

Според данните в решението на комисията "Захарен комбинат - Кристал" притежава регистрирани над 60 марки, като всички опаковки на продуктите са защитени и като промишлен дизайн. Едни от най-използваните са марките, предмет на спора. От събраните по преписката доказателства КЗК установи, че използването на марките "Амфора" и "Тракия" от "Анимекс 98" създава достатъчна възможност за объркване относно производителя на продуктите. По отношение марката "Прохлада" комисията констатира, че въпреки различното оформление на кутиите на двете конкурентни дружества "Анимекс 98" отново използва защитена марка.

------------

КЗК наложи глоба от 30 хил. лв. на кюстендилския превозвач "Пауталия транс" ООД за нелоялна конкуренция. Във връзка със същата преписка, комисията санкционира и кмета на община Кюстендил с 5 хил. лв. за извършено нарушение и постанови прекратяването му, защото е ограничил конкуренцията на пазара на автобусни превозни услуги в общината. Преписката е образувана по молба на местния конкурент ЕТ "Георги Миленков - Ирка", който е имал сключен договор с общината за обслужване на линията Кюстендил - София - Кюстендил от 1996 г.

През 2000 г. общината е провела открита процедура за обществен превоз на пътници с автобусен транспорт, като е класирала на първо място "Пауталия". Консорциум "Струма транс 2000" ООД, в който участва и ЕТ "Георги Миленков - Ирка", е класиран на второ място и обжалва решението пред окръжния съд, а впоследствие и пред ВАС. Тъй като проведената процедура е обжалвана, се спира изпълнението на договора и в сила остават старите контракти между общината и превозвачите.

През 2002 г. община Кюстендил е подписала договор с "Пауталия транс" ООД, с който й възлага обществения превоз на пътници по утвърдена общинска транспортна схема. Договорът е сключен за срок "до решаване на спора от съда по подадена жалба за проведена обществена поръчка".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK