"Бул инс" увеличава капитала си на 13 млн. лв.

Застрахователна компания "Бул инс" ще увеличи капитала си с два милиона лева до 13 млн. лв. В момента той е 11 млн. лв., като решението за вдигането му ще се вземе от акционерите на редовното годишно общо събрание на дружеството в края на март. Средствата, нужни за покачването му, ще дойдат от превръщане на част от отчетената печалба в капитал чрез издаване на нови акции. За "Бул инс" е традиция да вдига капиталовата си база всяка година, което е положително за развитието на всяка застрахователна компания.

На общото събрание ще бъдат отчетени и резултатите от дейността за изминалата 2004 г. Все още от дружеството не са обявили конкретни данни. Към деветмесечието "Бул инс" е на четвърто място сред общозастрахователите с пазарен дял по премиен приход от 14.53%. Постъпленията на дружеството са в размер на 70.8 млн. лв. "Бул инс" се е специализирала в продаването на автомобилни застраховки "Каско", като над 90% от постъпленията й към деветмесечието са именно от такива полици. Други около 4 на сто от приходите й са от "Гражданска отговорност", към която "Бул инс" не проявява по принцип голям интерес. От общо 2.6 млн. лв. приходи по тази полица 1.8 млн. лв. са по "Зелена карта" (което на практика е "Гражданска отговорност" за събития в чужбина). В същото време дружеството е изплатило обезщетения в размер на 26.5 млн. лв., като напълно логично 94% от тази сума е по платени щети по каското.

На събранието ще бъде взето и решение за намаляване на броя на членовете на съвета на директорите от петима на четирима, като ще бъде освободен по негова молба Румен Бобев. Печалба няма да бъде раздавана, а целият й размер ще бъде отнесен за увеличение на акционерния капитал на дружеството, след като се направят отчисленията за фонд "Резервен".  "Бул инс" е част от групата дружества на "Нове холдинг".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK