"Българска коприна" ще изгражда клъстър

“Българска коприна” АД и Съюзът на бубохранителите в България ще вложат 8 млн. евро в изграждането на център за преработка и изкупуване на бубарска продукция във Велико Търново. Това съобщи регионалният представител на съюза Любен Русев. Центърът ще включва изкупвателна и свилоточна база, цех за сушене и преработка на пашкули, шивашки цех с около 60 работни места. Изграждането му е по проект “Българска коприна” за възстановяване на копринената индустрия в България. Проектът обхваща четири области от страната и е разработен от Съюза на бубохранителите в България. Обхванатите области са Велико Търново, Габрово, Търговище, Разград. Партньор при осъществяване на инициативата е холдинг “Българска коприна”. Двете организации са в преговори с чуждестранна банка за осигуряване на необходимите средства за реализация на проекта. "Уверени сме, че  до 1-2 месеца парите ще ни бъдат приведени", твърди Русев. Във връзка с реализацията на проекта във великотърновския регион ще бъдат разкрити над 400 работни места за хора, занимаващи се с производство или работещи в центъра. Общо 600 семейства ще бъдат заети в производството на копринена буба. В дейността ще могат да се включат всички собственици на поне 5 дка собствена земя и на подходяща сграда с площ 80 кв.м. По линия на проекта ще бъдат предоставени средства на одобрените кандидати за реконструкция на сградите и пригаждането им за производство на пашкули. Русев е подготвил писма до бюрата по труда във Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени и  Свищов с молба да предоставят информация за селища с висока безработица, за да бъдат включени в проекта.

Заетите с бубарство ще подпишат договор за 15 години за изкупуване на продукцията. При спазване на технологията и изкупна цена около 6 евро на кг пашкули едно семейство може да си докара доход между 3 хил. и 5 хил. евро през активния сезон от април до октомври. Производителите ще трябва да си пригодят помещенията за четири производствени цикъла през  поне седем месеца в годината. За да бъде оптимален производственият процес,  в помещенията температурата трябва да стига 25 градуса, а влажността да е 80%.

През лятото на 2004 г. стана известно, че проект за копринен клъстър разработва и "Дунавска коприна". Предвижда се пашкулите да бъдат свилоточени в “Свила” - Хасково, а произведената там продукция да бъде изкупувана от русенската компания. Планирано е на земеделски производители да бъдат раздадени между 10 и 15 хил. кутии семе за пашкули. Очаква се първата реколта да е факт през пролетта на 2005 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK